$left
$middle

Årets vinnare av Malmö stads näringslivspris är...

På ett fullsatt Malmö Live utsågs under måndagskvällen vinnarna till 2019 års näringslivspriser.

För att främja näringslivet i Malmö premieras varje år företag i Malmö som har utmärkt sig positivt på olika sätt undet en galakväll, som skedde en 10:e februari i år . Vinnarna av 2019 års näringslivspris i de olika kategorierna med motiveringar är:

Malmö stads näringslivspris inom kreativa näringar

Patrik Svensson – Ålevangeliet

Motivering:
Att metoden "gräva djupt där man står" kan ge global sprängkraft är nu en gång för alla bevisat. Vinnaren har med sin lika universella som personliga berättelse om människans existens och den mytomspunna ålen, gjort en storartad debut på litteraturscenen. Och med detta visat att det skrivna ordet fortfarande är åtråvärt och en god affär inte minst på en internationell marknad. Ett författarskap som kommer inspirera Malmös många röster framgent.


Malmö stads näringslivspris inom life science

Ascelia Pharma

Motivering: Ascelia Pharma är ett fantastiskt läkemedelsutvecklingsbolag med två kandidater i produktportföljen; Mangoral ett helt nytt kontrastmedel vid magnetröntgen av levern, på väg in i fas-3 studier, samt Oncoral ett cellgift i tablettform för behandling av magcancer, nu klart för fas-2 studier. Bolaget blev först att lista sig på Nasdaq i Sverige 2019 då man lyckades attrahera ett kapital på drygt 200 milj kr.

Malmö stads näringslivspris inom mångfald

Schööns Måleri

Motivering: Det Malmöbaserade familjeföretaget vågar utmana normen och arbetar med bred rekrytering inom all den mångfald som staden erbjuder. Vinnaren rekryterar målmedvetet bland teckenspråkstalande och nyanlända. De erbjuder möjligheter att lära sig yrkessvenska och arbetar aktivt med att främja jämställdhet i en mansdominerad bransch. Årets vinnare blandar starka färger på mångfaldspaletten och sätter färg på Malmö!

Malmö stads näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling

Restaurang SPILL

Motivering:
Ett engagemang och en ihållande önskan om att förändra ger resultat. Med ännu mer återvunnen mat på tallriken och fler anställda inspirerar och utbildar vinnaren malmöborna i en för staden ikonisk lokal. Stjärnkockarnas glans fortsätter att spridas över det som annars skulle svunnit och resultatet blir en kulinarisk dröm när de bidrar till att möta en av vår tids stora klimatutmaningar.

Malmö stads näringslivspris: årets Malmöföretag

Larsa Foods

Motivering: Årets Malmöföretag har gjort en imponerande tillväxtresa.Det är en sann inspiratör som visat att envishet och hårt arbete ger resultat även om alla inte är övertygade om affärsidén från början. Företaget är en utmanare i sin bransch. De började som en lokal aktör, men har med sitt globala perspektiv vidgat såväl våra vyer som sin marknad. Företagets produkter finns nu i allt fler kylskåp trots att produkterna inte alltid är helt lätta att få tag i.

I Stockholm kallas deras produkter ofta för Malmö-yoghurt, men vi i Malmö vet att falafelns bästa vän heter Ayran och att årets Malmöföretag heter Larsa Foods.

Årets näringslivsrookie i Malmö

Per Svensson – Croisette Real Estate Partner

Motivering: Branschen som pristagaren verkar i beskrivs som konservativ och har därmed stor förändringspotential. Att framgångsrikt bana sin egen väg när det finns gamla uppkörda hjulspår är imponerande.

Vinnare av Sydsvenskans och Malmö stads pris till årets näringslivsrookie är en person med stark känsla för affärer, drivkraft och energi. Om vi får spå har förändringsresan bara påbörjats.

Årets Malmöambassadör

Caroline Seger & Markus Rosenberg

Motivering: Priset Årets Malmöambassadör 2019 går till två personer som genom sitt sätt att föra sig på det gröna fältet har gett uttryck för något som andas en särskild Malmöattityd.

Hon skördade stora framgångar det gångna året. Inte bara ledde hon kampen för att hämta hem SM-guldet till Malmö. Hon var också anförare och pådrivare i det landslag som stora delar av svenska folket bar fram till en bronsmedalj under sommarens världsmästerskap.

Han har genom sina mål och sitt sätt att leda laget gjort Malmö omtalat i Europa. Hans återkomst till staden blev starten på den mest framgångsrika perioden på många år i föreningens historia. Fast natten var svart när han i november avslutade sin karriär på hemmaplan så har nog himlen aldrig känts så blå.

Med oförtrutet arbete, omfattande engagemang har dessa båda vinnarskallar med sina framgångar skapat en stjärnglans som fortsätter lysa upp vår stad.