$left
$middle

500 hälsningar från små hjärtan till stora

500 äldre Malmöbor får på alla hjärtans dag ta emot kärlekshälsningar från barn på stadens förskolor.

– Vi har jobbat i två dagar med att skriva vad vi heter och sånt, säger Adam, 5, innan han lämnar sitt pappershjärta till Marianne Månsson, 78.

Elva äldreboenden runt om i Malmö får i dagarna besök av barn på ungefär lika många förskolor i närheten. Med sig har barnen pappershjärtan med glitter, texter och bilder som de har jobbat med de senaste dagarna.

– Underbart, vad glad jag blir! Den här ska jag genast sätta upp på väggen inne hos mig, utbrister Marianne Månsson på Rönnens vårdboende när hon tar emot gåvan.

Kopplingar till läroplanen

Förutom att sprida glädje har kärlekshälsningarna fler syften, varav flera står i förskolans läroplan. Att utveckla förmågan till empati och omtanke om andra är ett exempel. Ett annat är att ge barnen möjlighet att kommunicera med andra, bland annat genom olika slags estetiska uttrycksformer.

– En annan sak är att många barn inte har tillgång till sina mor- och farföräldrar. Därför blir det här en fin möjlighet till möte mellan generationerna och en chans för barnen att se hur många äldre lever, säger Ulrika Glaser, utvecklingsledare på förskoleförvaltningen.

Fortsätter med teaterbesök

Hon hoppas att det på sikt ska bli vanligare att förskolor och äldreboenden hittar sätt att låta barnen och de äldre mötas. Just på Rönnen fortsätter umgänget redan den 10 mars, då ett antal äldre ska gå på teater tillsammans med 40 förskolebarn, för att därefter träffas igen om prata vidare om pjäsen.

– En del barn kan vara lite blyga i början, men träffas de några gånger så går det lättare. Och man måste inte gå på teater tillsammans, det kan också vara betydligt enklare arrangemang. På det här sättet sår vi lite frön, sen blir det upp till personalen att hitta sätt att behålla kontakten. Det behöver inte vara så krångligt, säger projektets initiativtagare Irmeli Dahlbacka, kultursekreterare på hälso- vård- och omsorgsförvaltningen.

Marianne Månsson se redan fram emot nästa träff:

– Man saknar barnen. Det är kul att se dem när de är här nere på gården och leker, men det behövs lite mer aktiviteter tillsammans.