$left
$middle

Barnens sång till månen sänds ut i rymden

Astronaut åker från jorden till månen.

Månen har alltid fascinerat människorna på jorden. Barnen på Dekanens förskola går ett steg längre, och låter vår närmaste rymdgranne ta del av deras sång ”Månen är fin som stjärnorna”. Måndag den 9 mars klockan 19.30 sänds den ut i rymden.

Klockan 18.48 på måndagskvällen är månen så full den kan bli, och endast 36 397 mil bort. Då passar Dekanens förskola i Malmö på att hylla den så kallade supermånen. Klockan 19.30 sänds sången ”Månen är fin som stjärnorna” ut från en stor parabolantenn i riktning mot himlakroppen.

– Vi jobbade med månen utifrån barnens intresse och på temat hållbar nutid, hållbar framtid. Vi pratade om rymdresor, tittade på månens former och använde verklighet och fantasi på ett fantastiskt sätt, bland annat genom att göra den här sången, säger Åsa Palm, förste förskollärare på Dekanens förskola.

Barnen kontaktade rymdcentralen

När sången var klar och barnen kommit fram till att de också ville låta månen få ta del av den, kontaktade förskolan rymdcentralen i Kiruna för att höra om de kunde få hjälp med att skicka upp sången i rymden. Svaret blev att det faktiskt var genomförbart. Antingen genom att spela in sången på skiva och frakta dit den med rymdraket (vilket är svårt, då vi i Sverige bara har tillgång till små raketer via Esrange i Kiruna), eller sända ut via radio i rymden. ”Sänder man i en tillräckligt hög frekvens och riktar antennen ut mot månen kommer radiosignalerna ta sig ut genom atmosfären och vidare mot månen och den yttre rymden”, löd svaret till förskolan.

Sagt och gjort. Dekanen vände sig till Kvarnbergets amatörradioförening i Täby norr om Stockholm, som genast nappade på projektet. De hjälpte till att räkna ut bästa tänkbara tidpunkt – och dessutom att sända ut sången via den 6-metersparabol som föreningen har tillgång till. Du som vill ta del av resultatet kan göra det genom att ratta in frekvensen 1296.050 MHz klockan 18.48 på måndagen.

– Vi pratade också om möjligheten att radiovågorna studsar mot månens yta och kommer tillbaka till jorden. Chansen är ju inte särskilt stor, men den där lilla lilla möjligheten att något skulle kunna funka är väldigt spännande att jobba med, säger Åsa Palm.

Lyssna på låten