$left
$middle

Rustar för större sommarskola – 200 elever ges möjligheten

På kort tid har sommarskolan för gymnasiet skalats upp rejält. I stället för knappt 50 elever ser det ut att bli över 200 som ges möjligheten. Verksamheten drar igång samma dag som rekommendationen om distansundervisning hävs – det vill säga på måndag.

– Ställtiden har varit väldigt kort så det är lite rörigt just nu, men det kommer att bli bra. Lärarna är jättepeppade, säger Annette Lawesson, ansvarig för sommarskolan.

Upplägget för årets sommarskola var mer eller mindre färdigt. Sedan kom coronakrisen. Annette Lawesson och Katarina Pijarowska hade innan dess jobbat med att få struktur och kontinuitet för sommarskolan. De 12 lärarna var klara och även konceptet där ansvarig skolledare först beslutar om att erbjuda en elev möjlighet att gå den nio dagar långa sommarskolan. De elever som får möjligheten ska ha blivit underkända eller riskera att inte bli godkända. Även en pedagogisk bedömning görs för att se om det finns möjlighet för eleven att nå kunskapskraven.

– Eleven måste ha en chans att klara det under den här perioden som är ganska intensiv. Annars blir det ju bara ett andra misslyckande, säger Annette Lawesson.

Coronaviruset innebar att upplägget fick göras om på så sätt att det enbart skulle gälla elever som läser på introduktionsprogrammet. Det handlade om 40 till 50 elever som skulle ges möjligheten på S:t Petri som i år ansvarar för sommarskolan.

När Folkhälsomyndigheten vid en presskonferens den 29 maj meddelade att rekommendationen om distansundervisning skulle dras tillbaka ändrades förutsättningarna på nytt. Man gick då tillbaka till ursprungsplanerna som utöver kurserna på grundläggande nivå även innehåller kurser i matematik på gymnasial nivå. 215 elever väntas därmed få chansen till sommarskola. Den kraftiga utökningen innebär att ytterligare två lärare behöver rekryteras.

Annette Lawesson tycker det känns bra att fler nu ändå kan få möjligheten.

– Min erfarenhet från ifjol är att eleverna tycker det är en bra hjälp. Det visade sig inte minst i utvärderingen. Det är också en chans för eleven att kunna få ett betyg.

En rad smittskyddsåtgärder har vidtagits inför starten den 15 juni. Enbart varannan bänk ska användas i klassrummet, eleverna kommer inte ha rast samtidigt och salarna som ska användas är åtskilda så att eleverna går in genom olika ingångar. Extra städning och handsprit är andra ingredienser utöver att informera om att man ska hålla avstånd.

Det blir tredje året som matteläraren Jesper Nyström Christén ska vara med. Han är taggad, inte minst över att efter nästan en termin med distansundervisning få komma tillbaka till klassrummet igen.

– Det ska bli roligt inte minst att få hjälpa så många som möjligt att komma upp till godkänt. De jobbar ofta på bra när de kommer hit, säger han.

sv
sv