De hittar de 100 bästa sommarställena i Malmö
På Instagram-kontot malmo_100 får du tips om hur du kan spendera din sommarledighet på hemmaplan. Tipsen tas fram av ungdomar som praktiserar genom Ung i sommar och är ett samarbete med organisationen Forza of Sweden.
Covid-19 har påverkat på många sätt, bland annat har det blivit svårare för kommuner att hitta sommarpraktik till ungdomar. Detta uppmärksammade Forza of Sweden, en ideell organisation som bland annat arbetar med innovationsprojekt och coaching. De kontaktade flera kommuner i Skåne för att höra om de kunde starta ett samarbete för att få fram fler sommarjobb. Malmö var den enda kommunen som nappade på erbjudandet.
– Jag är väldigt imponerad av Malmö stad. Jag har arbetat tillsammans med många kommuner och i Malmö finns en härlig förändringsanda, man hjälps åt för att komma vidare, säger Richard Gustafsson, verksamhetsansvarig för projektet.
– Det är ett förtroendeingivande samarbete.
Samarbetet startades upp på bara några veckor och totalt rekryterades 120 ungdomar. Det var mycket som behövde lösas, inte minst hur ungdomarna kan arbeta på ett sätt som följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer kring Covid-19. Lösningen blev att dela upp ungdomarna i flera grupper och att ha olika
scheman så att inte för många personer träffas samtidigt. Dessutom sker mycket av arbetet utomhus eftersom ungdomarna ska röra sig ute i staden i jakt på ställen de vill tipsa om.
Tillsammans kom Forza of Sweden och Malmö stad överens om att ungdomarna ska arbeta med att ta fram tips på hur man kan semestra i sin egen stad, så kallat ”hemestra”. Det gör de genom att hitta ställen och aktiviteter i staden som kan förbättra sommarledigheten för dem som bor här. Tipsen delar de med sig av på Instagram-kontot malmo_100.
Skapa värde för alla som deltar
Att det blev just ett uppdrag om hemester handlade inte bara om att hitta ett arbetssätt som fungerar utan också att det ska skapa värde för dem som deltar, både ungdomarna, kommun och näringsliv.
– Eftersom turismen har sett ett stort tapp ville vi hjälpa företag och andra organisationer att få fler besökare, säger Richard Gustafsson.
För Forza of Swedens del handlar mycket av arbetet om att skapa trygghet för ungdomarna i form av att lära sig både teamwork och självledarskap. Handledarna är alltid tillgängliga, men de låter ungdomarna arbeta självständigt.
– Varje dag börjar med att vi ”checkar in”, det vill säga berätta för varandra hur vi mår och vad vi förväntar oss av dagen och vad vi ska göra. Sedan har vi avstämning vid lunch och checkar ut vid dagens slut. Utöver det arbetar de mycket själva, säger Richard Gustafsson.

Mycket av arbetet sker utomhus. Här har deltagarna en genomgång tillsammans med handledare.
Många av praktikplatserna som gått förlorade fanns inom områden som drabbats hårt av Covid-19, det vill säga handels, hotell och restaurang, och även inom hälsa, vård och omsorg. Det har inneburit flera kreativa lösningar för Ung i sommar, den verksamhet inom Malmö stad som tar fram platser för sommarpraktik.
– Det har resulterat till flera samarbeten med andra organisationer, varav Forza of Sweden är en av dessa. De hade en projektidé som är högst aktuell med tanke på läget, att våra Malmöungdomar inte kan resa hur som helst och samtidigt behöver en meningsfull fritidssysselsättning. Att de själva får vara med och ta fram Top 100 hemesterplatser är jättespännande, säger Emelie Öhrström, arbetsmarknadssekreterare på Ung i sommar.
Är du sugen på hemestertips? Glöm inte att följa malmo_100 på Instagram!