$left
$middle

Uppdaterad:Oroligheter i Malmö under helgen

Under fredagskvällen, den 28 augusti, utbröt oroligheter i Malmö efter att en koran hade bränts och att en otillåten manifestation hade ägt rum på Stortorget.

Oroligheterna urartade till våldsamt upplopp under fredagskvällen med bränder, skadegörelse och stenkastning i delar av Malmö, mot polis och räddningstjänsten. Även byggnader där Malmö stad har verksamhet drabbades av bränder och skadegörelse på gator, trafikljus och vägskyltar.

Vid 3-tiden natten mot lördagen var läget lugnt igen och boende i det drabbade området gjorde en fantastisk insats och hjälpte till att städa efter kravallen, och fastighets- och gatukontorets personal hade under helgen och veckan röjt undan och repererat skador.

Under lördagen och söndagen inriktades sedan arbetet på trygghetsskapande åtgärder där dialog har varit i fokus. Polisen har tillsammans med engagerade från civilsamhället och personal från Malmö stad (Fältgrupp, Socialarbetare för ungdomar och områdesvärdar) arbetat trygghetsskapande i olika delar av staden. Malmö stads fritidsgårdar och andra mötesplatser har varit öppna och fungerat som viktiga mötesplatser.

– Malmö stads arbete i en sådan här situation handlar om att säkra stadens funktioner och verksamheter i staden, att stötta polisen i deras arbete och att säkerställa de demokratiska grundvärderingarna i samhället, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg för trygghet och säkerhet på stadskontoret.

Både koranbränningen i Emilstorp och händelsen på Stortorget har gjort många upprörda. Likaså efterföljande händelser under fredags- och lördagskvällen som framförallt riktades mot polisen och andra myndigheter.

– Det är beklagligt att man riktar sin ilska mot myndigheterna, säger Stefan Sintéus som är kommenderingschef, men den förstörelse och oro som kvällens och nattens upplopp inneburit har drabbat alla Malmöbor. Vi har tillsammans med Malmö stad, föreningar och religiösa samfund arbetat för att Malmö ska vara tryggt och säkert och vi kommer att arbeta hårt för att återskapa tryggheten i Malmö. Vi utreder nu de brott som har begåtts under helgen och arbetar för att vi ska ha en fortsatt lugn situation i Malmö.

– Det sociala arbetet har pågått som vanligt i staden i veckan, med särskilt fokus på att fånga upp barn och ungas oro. Det kan vara bra att känna till att det finns stöd man kan få om man är orolig och behöver prata med någon, säger Sanna Bang Olsson, sektionschef för förebyggande och tidigt stöd, Mamö stad.

Om du är orolig och behöver prata med någon om fredagens händelser, kontakta:

Stödcentrum:
040-349292
stodcentrum@malmo.se
Telefontider:
Måndag, onsdag, torsdag och fredag: klockan 09.00–15.30
Tisdag: klockan 09.00–18.00
Lunchstängt varje vardag 12.00-13.00

Socialarbetare för ungdomar:
0706-003536
Instgram: @sfumalmo

Fältgruppen Malmö
0708-500718
Instagram: @faltgruppenmalmo


Information från polisen:
Oroligheter i Malmö under fredagskvällen (2020-08-28)
Tre personer gripna för hets mot folkgrupp (2020-08-28)
Polisen nekar tillstånd för allmän sammankomst (2020-08-26)

Uppdaterad: 4 september 2020, kl. 16:45

sv
sv