$left
$middle

Hans-Peter Edh och Pernilla Södergren vid filminspelningen. Foto: Jon Willén.

"Julstök på torpet" - ett adventsprogram för äldre

När julen ser lite annorlunda ut än vanligt och vi inte kan besöka varandra i samma utsträckning, då tar vi ”Julstök på torpet” hem till äldre istället. Fyra söndagar med start den 1:a advent kommer hälsa- vård- och omsorgsförvaltningen och kulturförvaltningen sända ett adventsprogram speciellt framtaget för äldre.

Filmerna har spelats in på Statarmuseet på Torup, och i dem figurerar Hans-Peter Edh som leder programmet och som förbereder sig själv och torpet för julens ankomst. I filmerna dyker även inspelade julhälsningar upp från kulturinstitutionerna i Malmö.

– Vår ambition har varit att ta fram ett blandat program, som ändå hålls samman av en hjärtlig och julig stämning rakt igenom, säger Pernilla Södergren, samordnare Kultur för äldre, Malmö stad.

Idéen om ett digitalt adventsprogram växte fram inom Kultur för äldre, där samordnare Irmeli Dahlbacka för hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen och Pernilla Södergren för kulturförvaltningen arbetar tillsammans över förvaltningsgränserna.

Kvinna hänger upp julpynt i julgran.

Irmeli Dahlbacka hänger upp lite julpynt i granen.

I våras hade det planerats för att fysiskt ta kulturlivet från Malmös kulturinstitutioner till särskilda boenden genom speciellt framtagna program för målgruppen. Men när corona-viruset gjorde entré fick man hitta nya vägar och började då att filma inslag som lades upp på hemsidan malmo.se/kulturforaldre. Sidan har blivit en viktig kanal för att kunna samla och nå ut med digitala kulturupplevelser till de äldre. Att göra inslag även till jul kändes därför naturligt.

– Vi vill försöka ge de äldre extra mycket julstämning i år, i och med att besök och utflykter på särskilda boenden är begränsade. Julen är en viktig tradition för många. Vi hoppas personal och brukare kan samlas till programmet och att det blir en fin gemensam stund, säger Irmeli Dahlbacka.

Adventsprogrammet är även tillgänglig för övriga äldre Malmöbor. Det kommer att släppas ett avsnitt varje advent på malmo.se/kulturforaldre och på facebook Hälsa, vård & omsorg.

Glöm inte kika in:

  • 1:a advent, 29 november
  • 2:a advent, 6 december
  • 3:e advent, 13 december
  • 4:e advent, 20 december

Mer information om Kultur för äldre: Kultur för äldres uppdrag är att stärka, samordna och tillgängliggöra ett rikt kulturutbud av hög kvalitet för äldre personer i Malmö. Allra främst riktas insatserna till de brukare som får stöd genom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen. Läs mer och se utbudet av film.

sv
sv