Fantastiska företag

Malmö stads näringslivspris 2020
”Kommer man utifrån, speciellt från andra länder, så är det häpnadsväckande hur mycket livskvalitet som ryms.” Massive Entertainments vd David Polfeldt förklarar Malmös unika dragningskraft som lockar företag att etablera sig här. Efter sjutton år i staden är den internationella spelgiganten nykorad vinnare som årets Malmöföretag.
Text: Tony Ernst, Vårt Malmö
2020 års vinnare
• Årets Malmöföretag:
Massive Entertainment, spelutvecklare
• Miljö och hållbar utveckling:
Enjay, energiåtervinningsaggregat
• Life science (utveckling inom sjukvårdsindustrin):
Arjo, sjukvårdslösningar
• Start up:
Lupinta, livsmedel
• Malmö Greater Copenhagen Business award:
Medicon Valley Alliance, företagskluster
• UF-affärsidé i Malmö:
BASTA-UF, pasta av återvunnet bröd
• Bästa Malmöambassadör:
Tatjana Ristovski och IKF Malmö
Läs mer: Om alla vinnare, motiveringar, nominerade och näringslivsgalan på: malmonaringslivsgala.se
Årets Malmöföretag
Massive Entertainment – vd David Polfeldt
Gör dator- och tv-spel för den internationella marknaden.
Det är rätt häftigt att lilla Malmö är så stort på spelutvecklingssidan.
– Ja, det är det inte så många som vet, men Malmö har många spelföretag. Det är över 60 stycken i dag. Det finns en stark, bubblande scen i stan.
Ni har vuxit ganska rejält på kort tid.
– Massive grundades 1997 och när jag började för sjutton år sedan var vi 40 personer. I dag är vi 700.
Och ni finns på Möllan.
– Ja, vi sitter numera i den väldigt vackra lokalen mitt emot Chokladfabriken. I stadsplanen så heter det Kvarteret Eden. Vi har behållit det namnet, eftersom det var så himla bra. Vi har flyttat till Eden, helt enkelt.
Vad är då det bästa med Malmö?
– Det beror lite på hur man ställer frågan. Men om man ställer den utifrån vad som gör Malmö attraktivt för spelbranschen, så finns det en del saker som man kan säga har varit väldigt viktiga. Det ena är närheten till Kastrup. En stor internationell flygplats som har förbindelser med hela jorden. Det har varit jätteviktigt för vår utveckling.
– Sedan är det också bostadsmarknaden. Man kan hitta bostäder, lägenheter och hus till överkomliga priser. Det har gjort att många unga har kunnat flytta till Malmö.
– Sedan är det också ”det lilla Malmö”. På fruktansvärt liten yta har du två fotbollslag, ett hockeylag, du har operan, ett av Europas bästa konserthus, teatern, konsthallarna, muséerna, biograferna, och så ett fenomenalt restaurangutbud. Och allt detta ligger i princip på gångavstånd. Det är så oerhört kompakt i Malmö. Kommer man utifrån, speciellt från andra länder, så är det häpnadsväckande hur mycket livskvalitet som ryms på cykel eller gångavstånd.
Massor av bästa. Har du mer?
– Ja, en sak till som många svenskar har svårt att förstå: tryggheten och miljöfrågorna i Malmö.
– Malmö är, om man jämför internationellt, extremt rent och det drivs väldigt miljömedvetet från staden. Och, för det mesta, är det en oerhört trygg plats.
Hur kändes det då att få pris som Årets Malmöföretag?
– Fruktansvärt roligt! Och det är inte bara det att det är kul att få uppskattning, utan det handlar lite också om vår självbild. Spelbranschen har länge varit en outsiderindustri, som har betraktats som ganska konstig. Att man då får det här priset är det ultimata erkännandet att folk uppskattar det vi gör.

Eslam Salah, vd och grundare Lupinta (till vänster) och Joacim Lindoff, vd Arjo. Foto: Miriam Preis.
Årets Start up
Lupinta – grundare Eslam Salah
Tillverkar olika matprodukter baserade på lupinbönan, odlad i Sverige.
Hur kändes det att få pris?
– Det känns bra! Att få ett erkännande från staden är motiverande. Vi har vunnit stora internationella priser förut, men det här är speciellt eftersom det är ett pris från den stad vi bor och arbetar i.
Du är från Egypten men hamnade i Malmö, hur gick det till?
– Jag visste inte mycket om Malmö, men var på besök och gillade staden. Jag kände att här gick det att leva. Jag kände mig inkluderad. Folk pratar bra engelska här och det är en multikulturell stad.
Vad är det ni gör egentligen på Lupinta?
– Vi försöker lösa ett miljöproblem. Att fortsätta lita på animaliskt protein är inte längre en möjlighet för oss. Vi vet också att den stora importen av soja inte är bra. Så vi måste hitta alternativ. Vi har skapat ett lokalt och ekologiskt alternativ som gör att hela EU kan odla sin egen mat. Vi vill göra lupinbönor som alternativ till sojabönor i Europa. Målet är att lupinbönan har ersatt sojabönan om tio år.
Varför just lupinbönan?
– Först av allt kan den odlas i det nordiska klimatet. Dessutom är det en inhemsk gröda. Den är också rik på protein och fiber. Den blir en försäkran att vi i Europa kan odla vår egen mat, och slipper importera från andra länder. Vilket ju är extra intressant i och med pandemin, då vissa varor försvann från affärerna. Jag tror att folk har fått upp ögonen för det här problemet nu.
Du har jobbat hårt med det här ett bra tag.
– Jag har jobbat med det här sedan januari 2018, och jag startade ensam. Det var tufft. Jag arbetade sexton timmar om dan i flera veckor, flera månader. I början hände ingenting och jag kunde inte ta ut någon lön. Men efter två år så öppnade sig möjligheter och i dag är vi på en annan nivå. Nu finns våra varor i vanliga matbutiker.
Årets Life science
Arjo – vd Joacim Lindoff
Erbjuder lösningar för hälso- och sjukvård i arbetet att ge personer med nedsatt rörlighet en högkvalitativ vård.
På vilket sätt är Arjo ett Malmöföretag?
– Huvudkontoret finns i Malmö. Dessutom har vi förmånen att ta del av såväl stadens som regionens ypperliga möjligheter att attrahera bra medarbetare. Vi kan också ta del av den goda logistik som faktiskt finns för ett globalt bolag i den här regionen. Från Malmö når vi alla delar av världen relativt snabbt.
Det finns en hel del framgångsrika Malmöbolag inom just Life science.
– Det gör det definitivt. Det finns ett helt kluster med bolag inom Malmö- och Köpenhamnsområdet. Därmed finns det också ett nätverk där man byter kompetens och kapacitet med varandra, vilket är till gagn för alla. Dessutom finns samarbetet med akademin, såväl universiteten på den danska sidan som i Malmö och Lund.
Hur har pandemin påverkat Arjo?
– Vi gick in i 2020 med en plan, men den ställdes ju upp och ner när pandemin slog till. Vi har fått ställa om vår verksamhet för att stötta hälso- och sjukvården, inte bara i Sverige utan även globalt. Det blev till exempel ett kraftigt ökat behov av sjukhussängar. Samtidigt har vi haft en nedgång på andra produktkategorier som driver resultatbaserad vård, för det har man inte haft tid med. Det har varit att lösa situationerna här och nu.
Ni har skänkt hela prissumman till sjuksköterskeutbildningen på Malmö universitet.
– Vi hade sedan tidigare en dialog med just sjuksköterskeutbildningen, kring ett behov att upprusta deras utbildningslokal med ny medicinteknik. Vi tyckte att det var ett mycket lämpligt sätt att ge lite tillbaka till det lokala – så att sjuksköterskeutbildningen kan jobba med modern utrustning när de utbildar nya sjuksköterskor.

Bästa Malmöambassadör! På årets näringslivsgalaprisades Tatjana Ristovski och IKF – Internationella kvinnoföreningen. Foto: Miriam Preis
Bästa Malmöambassadören
Bästa Malmöambassadör! På årets näringslivsgala prisades även Tatjana Ristovski och IKF – Internationella kvinnoföreningen. En förening som i 50 år har verkat för jämställdhet, kvinnors rättigheter och ömsesidig integration i Malmö.
Som många Malmöbor har hon rötter i flera länder. Tatjana Ristovskis föräldrar träffades i Malmö när de båda hade kommit hit som arbetskraftsinvandring, pappa från Serbien, mamma från Nordmakedonien. Paret blev kvar, fick barn och Tatjana Ristovski växte upp i Rosengård.
Bästa Malmöambassadör 2020! Hur känns det?
– Det känns overkligt! Det är ett enormt erkännande och en enorm ära. Inte bara för mig, utan också för hela föreningen som tillsammans med mig fick priset. Man lyfter fram den kraft och alla de kvinnor som har varit med och byggt den här staden.
Det var dessutom 50-årsjubileum för föreningen?
– Det var det, och vi lyckades fira det trots pandemin. Det var ett litet fönster öppet i oktober där man fick träffas femtio stycken i grupp. Vi hade ett jättefint firande på rådhuset. Tre sittningar med över hundra kvinnor, samarbetspartner, näringslivet och aktörer från Malmö stad.
Hur startade den här föreningen?
– Det är en fantastisk historia. Den startade 1970, då det var en stor arbetskraftsinvandring till Malmö. Många jobbade i industrierna, bland annat på Kockumsvarvet. Flera kvinnor insåg då att de inte skulle komma att flytta tillbaka. Men de kunde inte svenska språket så bra, för de hade hela tiden trott att de skulle återvända till sina hemländer. Då frågade flera av dessa kvinnor sina svenska kvinnliga kollegor om de kunde tänka sig att träffas efter jobbet, för att lära känna varandra.
– Så startade det: som ett systerskap och en vilja att mötas. Kockums insåg värdet direkt och lånade ut en lägenhet på Ribersborg. Dessutom fick de gratis kaffe. Du vet, i Sverige måste man fika!
Vad är det bästa med Malmö?
– Aah, det är så många saker. Det är en stad jag verkligen älskar. När jag har besök utifrån så är jag så stolt att visa upp staden. Vi ligger fantastiskt med vattnet så nära, vi är lagom stora, man kan gå överallt, och vi har nära till varandra, även de som bor i segregerade områden. Det gör att man kan knyta nätverk. Jag gillar också att här finns en så kosmopolitisk anda i staden.
Hur har egentligen pandemin påverkat ert arbete?
– Det är svårt. Speciellt för de kvinnor som deltar på daglig basis. Innan pandemin hade vi 160 unika deltagare i veckan inom ramen för vår cirkelverksamhet. För många innebär det att de skapar nätverk där, som de annars inte gör i segregerade områden. Vi ställde dock om och organiserade träffar utomhus. Vi har också startat en cirkel inom vård och omsorg som är både digital och fysisk.