$left
$middle

Adventsprogrammet ”Julstök på torpet” återvänder

Förra året tog hälsa- vård- och omsorgsförvaltningen och kulturförvaltningen tillsammans fram ett adventsprogram speciellt riktat till äldre som bor på äldreboenden. Syftet var att när man inte kunde samlas fysiskt på samma sätt under corona-pandemin trots allt skulle kunna erbjuda digital underhållning. Nu sänds programmet i repris.

Filmerna har spelats in på Statarmuseet på Torup. I dem figurerar Hans-Peter Edh som leder programmet och som förbereder sig själv och torpet inför julens ankomst. I filmerna dyker även inspelade julhälsningar upp från kulturinstitutioner i Malmö. Tanken är att erbjuda ett blandat program, men med en hjärtlig julstämning som röd tråd.

– Eftersom julen är en så viktig tradition för många hoppas vi att personal och boende har möjlighet att slå sig ner för en gemensam stund, kanske med lite adventsfika. Kanske var det någon som inte hade möjlighet att titta, någon som vill se om, eller nytillkomna boende som inte har sett programmet ännu, säger Irmeli Dahlbacka.

– Vi är väldigt stolta över filmerna som vi gjorde förra året och tror att de kan vara uppskattade även i år, säger Pernilla Södergren.

Irmeli Dahlbacka är kultursamordnare på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen och Pernilla utvecklingssamordnare på kulturförvaltningen. Tillsammans arbetar de med samarbetet Kultur för äldre som har som mål att tillgängliggöra kultur till en äldre målgrupp. Under förra året tog de initiativ till det digitala adventsprogrammet eftersom corona-pandemin begränsade äldre på särskilda boenden att ta del av kulturupplevelser.

Adventsprogrammen är även tillgängliga för övriga äldre Malmöbor. Det kommer att släppas ett avsnitt varje advent på www.malmo.se/kulturforaldre. Varje avsnitt är cirka 20-25 minuter långt samt syntolkas och tolkas på finska.

Glöm inte kika in:

  • 1:a advent, 28 november
  • 2:a advent, 5 december
  • 3:e advent, 12 december
  • 4:e advent, 19 december
sv
sv