$left
$middle

Syskonen Lo och Maj Malmberg, 8 respektive 4 år, spanar in vad Barnbiblioteket har att erbjuda i bokväg. Här finns något för alla mellan 0 och 12 år. Foto: Urszula Striner

Barnbibbla på Möllan

Nu finns ett barnbibliotek hos stadsarkivet på Bergs-gatan. Hit är Möllevångens barn (och alla andra förstås!) välkomna för att låna, läsa och lära känna böcker och filmer med mera. Och: att ge sina egna förslag på vad som kan finnas och hända på det nya biblioteket.

Text: Tobias Christoffersson, Vårt Malmö

Är det verkligen här? kanske du undrar, om du har kommit genom entrén till stadsarkivet på Bergsgatan 20 för att besöka Malmös nya barnbibliotek.
Jo, det är här men en bit in. Gå förbi det också nya Dawit Isaak-biblioteket (med yttrandefrihet som tema), gå förbi informationsdisken och några rum där släktforskarna hänger, så är den där strax till vänster:
En skattkammare för alla barn.

Lite i Harry Potter-stil

Ett stort rum, fullt med böcker av alla de slag. Mysigt inrett för att alla mellan 0 och 12 och kanske även någon vuxen i sällskap ska vilja stanna en stund, liten eller lång.

– Vi vill ge barnen som kommer hit en lite gammaldags trivsam känsla, lite Harry Potter-stil som även knyter an till stads-
arkivet där mycket av Malmös historia finns, säger bibliotekarien Josephine Edh.
Alla hyllorna är på hjul och kan lätt flyttas för att det ska gå att ha arrangemang på barnbiblioteket också.
– Barnteater, filmvisning, bokträffar med mera.

Öppet för barnens idéer

Vad som är ”med mera”, det vill Josephine Edh och hennes kollegor gärna att biblioteksbesökarna kommer med idéer och förslag på.

– Det här ska verkligen vara barnens eget bibliotek, och då hoppas vi att barnen också vill vara med och fylla det med innehåll. Det går till exempel jättebra att önska böcker eller filmer som vi kan köpa in.
Utöver svenska finns böcker på arabiska, somaliska, persiska, polska, romani, albanska och finska. Barnbiblioteket är öppet måndag–fredag klockan 10–18.

sv
sv