$left
$middle

När pandemin slog till tappade Panee Puriso 50 procent av sina kunder på tre månader. Men nu är kunderna tillbaka och hon ser ljust på framtiden. Panee Puriso är utbildad Nuad Thai-massör i Thailand som är ett av få länder i världen där utbildningen ges. Foto: Miriam Preis, Vårt Malmö

Höjer thaimassagens status

Finland har bastukulturen, Turkiet hammam, Kina akupunktur och Thailand Nuad Thai-massagen. Nationella hälsokulturer, den sistnämnda nyligen kulturarvsklassad av Unesco.
I projektet ThaiWISE har tio thaimassörer i Malmö genomgått ett certifieringsprogram. Syftet är att ge deras verksamhet ett större erkännande, men även att utbilda massörerna i företagsekonomi, arbetsmiljö-lagar och svenska språket.

Text: Magnus Erlandsson, Vårt Malmö

I entrén i Panee Purisos massagesalong på Södervärn hänger ett utbildningsdiplom. 2013 examinerades hon som thaimassör i Thailand och tre år senare startade hon sin verksamhet i Malmö.

Panadda Yui Changmanee, initiativtagare och projektledare för ThaiWISE, förklarar examensbevisets betydelse.

– Det är bara i Thailand man kan utbilda sig till thaimassör, eller Nuad Thai som den korrekta benämningen är. Det finns numera någon som gör det även i Tyskland, men ingen annan i Europa vad jag känner till. Det är en skyddad titel som kräver legitimerad lärare.

Rättigheter och kunskap

ThaiWISE (Women In Sweden Empowerment) började med att Panadda Yui Changmanee gjorde en kartläggning av de personer som arbetar på Malmös thaimassage-salonger.
– Det framgick att många saknade kunskap om svenska rättigheter och förhållanden och även kunskap om hur man driver ett företag, säger hon.
Panee Puriso är en av thaimassörerna som har deltagit i pilotprojektet. För henne fanns det många starka argument för att vara med.

– Ett var att jag ville bli bättre på att marknadsföra mig och att tänka mer långsiktigt och strategiskt. Tidigare var mina priser alldeles för låga till exempel. Men även för att höja respekten för mitt yrke vilket minskar risken för förfrågningar om ”happy ending” och liknande. Sådana frågor får jag inte längre.

– Möjligheten att förbättra min svenska var också ett skäl. Det uppstår problem när jag och kunden missförstår varandra. Massagen kräver ofta att man för en dialog om hur det känns.

Skräddarsydd språkkurs

Som en del av projektet har deltagarna därför fått en skräddarsydd språkutbildning hos Sfi (Svenska för invandrare) där särskilt fokus har legat på ord och termer som används vid behandlingen. För Panadda Yui Changmanees del inleds nu en annan viktig fas i projektet: att marknadsföra och nå ut med vad Nuad Thai innebär så att dekalen på de certifierade massörernas skyltfönster gör skillnad för kunderna.

– Vi har en tydlig idé hur vi ska nå ut. Nu i december släpper vi en ny webbsida som informerar om Nuad Thai-certifieringen, vi har utformat en social media-plan och även tryckt upp
broschyrer som ligger ute på salongerna.

ThaiWISE har genom Hela människan/Noomi ett samarbetsavtal med Malmö stad som sträcker sig fram till 2023. I slutet av nästa år kommer en utvärdering att göras om vad satsningen har gett för resultat och hur man ska gå vidare.
Panee Puriso ser att mycket redan blivit bättre.
– Nu ser jag fram emot att kunna anställa personal och att inspirera andra till att starta sina egna salonger.

sv
sv