$left
$middle

Från vänster: Berit Jönsson, Immi Lundin, Emilie Küng och Leif Möller. Foto: Fadi Nassar

Läsmetoden Shared Reading skapar andrum och litterärt möte för anhöriga

I en blå soffgrupp på Café Sommaren på Augustenborg sitter sex personer med novellen ”Två enkelsängar i Rom” av John Updike i händerna. Utanför fönstret blommar gula påskliljor och vita hyacinter. Läsledaren Immi Lundin gör en paus i sitt läsande och frågar gruppen: Vart tror ni att de är på väg?

I Malmö stad har anhörigkonsulenter på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen, tillsammans med medarbetare på mötesplatserna, startat en anhöriggrupp där samtal kombineras med konst- och kulturupplevelser.

– Vi såg ett behov hos fler anhöriggrupper på våra mötesplatser att träffas på andra sätt än i traditionella samtalsgrupper. Här tillåts man för en stund att glömma sitt anhörigskap och får chans till återhämtning, säger volontärsamordnaren Emilie Küng.

– Vi ställer frågan: ”Hur ska jag göra för att må bra?” Genom olika konstformer kan du ta med känslorna du har när du kommer hit och använda dem, säger Karin Skogmark som är anhörigkonsulent inom förvaltningen.

Det läsgruppen har gemensamt är att alla är anhöriga till någon som behöver hjälp eller vård i någon form och i vissa falla har den anhörige förlorat sin partner. För dagen gästas mötesplatsen av kulturjournalisten och litteraturvetaren Immi Lundin, som även är utbildad läsledare och hon är en av dem som introducerat det engelska konceptet i Sverige. Idéen är att man träffas utan några förberedelser och i lugn och ro lyssnar när läsledaren läser högt med pauser, där man samtalar om det man hört.

– Vi delar tankar om texten, men ni behöver inte säga något om ni inte vill. Det handlar även om att bli vän med tystnaden, säger Immi Lundin.

Två kvinnor sitter och läser.

Läsgruppen lyssnar på novellen ”Två enkelsängar i Rom” av John Updike.

Shared Reading Skåne är bland annat ett samarbete med brittiska The Reader, Region Skåne och Lunds universitet. Dagens text är existentiell och tragikomisk. Gruppen får följa makarna Maple på vägen mot den ofrånkomliga skilsmässan.

– Det är så uppgivet när han säger: ”Du är en underbar kvinna, men ändå är jag olycklig.” Texten är verkligen finurligt, säger Birgitta Blomqvist, en av deltagarna.

– Ploten handlar om oförmågan att kommunicera. Det är en text som får en att tänka själv, menar Immi Lundin.

Hon berättar för gruppen att samma text aldrig är samma text och att det berikar henne att få höra andras tankar om litterära texter. Hon har även Shared reading för gymnasister, läkarstudenter och efter högläsningen på Café Sommaren ska hon vidare till Borrby på Österlen och ha högläsning där.

– Det är en spännande text och man undrar hur det ska gå, säger Berit Jönsson.

– Inte kika på slutet nu, säger Birgitta Blomqvist och ler

Anhörigkonsulenten Karin Skogmark berättar att avdelning hälsa och förebyggande ville testa Shared reading och andra konstformer med anhöriggrupper för att se hur just konst och kultur kan påverka hur vi mår.

– Det är fantastiskt att någon kan skriva så här! Jag hade själv aldrig kunnat skriva en text som denna och jag känner mig fattig på ord när jag läser detta, säger Maivi Månsson.

Immi Lundin kontrar med att man inte får glömma att för dem som skriver är det viktigt att det finns aktiva intresserade läsare.

– Jag får ofta svindel när jag läser, säger Immi Lundin.

Samtalen i pauserna är spännande att lyssna på.

– De behöver den här resan för att hitta tillbaka till varandra och sedan lever de lyckliga i alla sina dagar, säger Sigbritt Dalkvist.

– Jag tycker de ska skiljas, säger Maivi Månsson och gruppen småskrattar.

– Mitt lyckliga slut är de ska skilja sig och sedan vara goda vänner, säger Immi Lundin.

Hon tycker det är viktigt att texten har ett tuggmotstånd när hon läser högt. Allra helst vill hon läsa en text som hon själv inte förstår sig på.

– Då blir det dialog i gruppen och när man läser en text tillsammans jobbar hjärnan lite mer.

Nästa träff är om två veckor. Då står musik och rörelse på schemat berättar volontärsamordnaren Emilie Küng när de drygt två timmarna inklusive fikapaus är till ända.

– Vi vill så ett frö med dessa konst- och kulturupplevelser. Den här texten väcker ju känslor och kanske har man själv en knackig relation, säger Karin Skogmark.

Text: Moa Skimutis

Shared reading

Shared Reading ett läs- och litteraturfrämjande koncept, som låter människor få möta och reflektera över de verkligt bra texterna. University of Liverpool utvecklade metoden. Föreningen Shared Reading Skåne bildades med stöd från Region Skåne hösten 2020 av en grupp läsledare som kände på sig att de inte var ensamma om att vilja skapa ett levande och välkomnande nätverk kring Shared Reading för att få läsgemenskaper att växa. Mer information om Shared Reading.

Anhörigstöd

Anhörigkonsulterna inom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen erbjuder olika typer av stöd till dig som hjälper eller vårdar en äldre eller någon med demenssjukdom, fysisk funktionsnedsättning eller annan sjukdom. Mer information om anhörigstöd.

Café Sommaren

Kommande kulturupplevelser på Café Sommaren:

4 maj, Musik och rörelse

18 maj, Forum/rollspel

1 juni, Skissernas museum

15 juni, Avslutning

Mer om Café Sommaren samt utförligt program hittar du på mötesplatsernas hemsida.

sv
sv