$left
$middle

Jakob Wikenstål, tillförordnad klubbchef för Malmö Floorball Club, visar upp en klubba som har lagats och fått nytt liv. Foto: Peter Kroon

Sportar hållbart – nu prisas klubben

En trasig bandyklubba kan slipas till och lagas. Målvaktens slitna byxknän lappas ihop igen. Malmö Floorball Club är en idrottsförening som arbetar aktivt med hållbarhet genom att laga klubbor, lappa kläder, samåka och minska matsvinnet. Nu prisas innebandyklubben för sitt arbete och har fått ta emot Malmö stads föreningspris för ideella insatser för en hållbar stad.

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

I många sporter går prylar sönder och kläder slits ut. Malmö Floorball Club har hittat strategier för att bevara och reparera så mycket som möjligt. När en bandyklubba går sönder brukar spelarna såga till den och sätta på ett nytt blad. Klubborna blir som nya, om än lite kortare.

– De lagade klubborna passar bra till barn. Alla barn har inte möjlighet att köpa en egen klubba. När de kommer och provar på bandy så har vi klubbor till dem. Våra medlemmar brukar lämna in sina trasiga klubbar till oss, berättar Jakob Wikenstål, tillförordnad klubbchef för Malmö Floorball Club.

Målvaktens byxor lappas

Även spelarnas kläder kan behöva lagas ibland, framför allt målvaktens
byxor eftersom de spenderar en stor del av matchen sittande på knä. I stället för att slänga byxorna lappas byxknäna av en skräddare.

– Målvaktskläder är rätt dyrt, det är ojämlikt eftersom det inte kostar särskilt mycket att vara utespelare. När kläder slits kan vi sy till dem, säger Jakob Wikenstål.

Mycket av föreningens hållbarhetsarbete har skett på naturlig väg genom ideella krafter där medlemmarna hjälps åt.

Miljöpriset 2022

Nu har Malmö Floorball Club fått Malmö stads föreningspris för ideella insatser för en hållbar stad, eller kort och gott Miljöpriset, något som Jakob Wikenstål tror har blivit en morot för hela föreningen.

– Jag tror att priset har blivit lite tändvätska för oss alla, ett kvitto på att vi gör någonting rätt. Kanske kan vi inspirera andra idrottsföreningar att börja tänka på nya sätt. Det är tack vare våra medlemmar att vi har kommit dit där vi är i dag. Det har jag varit noga med att säga till alla, berättar Jakob Wikenstål.

Malmöborna viktiga i klimatarbetet

För att nå framgång i klimatarbetet behöver alla hjälpa till och dessutom stötta varandra. Det är grunden i Klimatomställning Malmö, som nu arbetar med att hitta formerna för att involvera Malmöbor och föreningsliv.

Text: Johan Bentzel, Vårt Malmö

– Vi är i startgroparna för att testa formerna för ett medborgarråd. Vi vill träffa människor för att lyssna på vad de anser är viktigt att göra och hur det funkar i deras vardag. Vi vill samla engagemanget, så att vi drar åt samma håll och kan stötta varandra.

Det säger Gunilla Andersson på miljöförvaltningen. Hon samordnar arbetet med att minska de konsumtionsbaserade utsläppen i staden – alltså de utsläpp som vi Malmöbor orsakar, i vår vardag, både här och i den övriga världen.

– Det här blir också ett sätt för Malmöborna att berätta vad de förväntar sig av oss i Malmö stad. Vad kan vi göra för att underlätta deras klimatsmarta vardag?

Ni har redan börjat involvera företagen, nu är det dags för föreningslivet?
– Vi ser föreningar som en viktig länk till Malmöborna. Vi kommer gärna ut och håller workshoppar, där vi bidrar med tips på hur verksamheterna kan bli mer klimatsmarta.

Vad kan jag som Malmöbo göra för att bidra?
– Det finns massor som du kan göra, till exempel äta mer växtbaserat och välja cykeln eller kollektivtrafik i stället för bilen. Vi behöver även minska energianvändningen.

– Det är också viktigt att tänka till innan du köper nytt. Tänk mer hållbart och cirkulärt, tipsar Gunilla Andersson.

sv
sv