$left
$middle

Elever i verkstaden på Agnesfrids gymnasium. Foto: Viktor Holm

Agnesfrids gymnasium möter branschens behov

Motorbranschen har ett mycket stort rekryteringsbehov och jobb väntar de elever som väljer gymnasieskolans fordonstekniska utbildningar. För att möta detta behov certifieras Agnesfrids gymnasium som "Motorbranschcollege".

Agnesfrids Gymnasium är sedan 2018 certifierat som Motorbranschcollege; nu är det dags för återcertifiering. En certifiering visar att skolan uppfyller de kriterier som säkerställer utbildningens kvalitet gentemot motorbranschens krav.

– En certifiering är en kvalitetsstämpel, som gör att våra elever kan vara säkra på att deras utbildning är av god kvalitet utifrån motorbranschens krav, säger Jonas Kristiansson, rektor på Agnesfrids gymnasium.

Bransch med rekryteringsbehov

Motorbranschen har ett stort rekryteringsbehov och behöver stärka sin kompetensförsörjning. De närmaste åren behöver motorbranschen nyanställa närmare 7000 personer och jobb väntar de elever som väljer gymnasieskolans fordonstekniska utbildningar.

För att långsiktigt stärka och utveckla den fordonstekniska gymnasieutbildningen och tillgodose motorbranschens kompetensbehov gör arbetsgivare och fackförbund en satsning genom att certifiera de fordonstekniska program som håller den höga kvalitet som dagens motorbransch kräver.

Certifieringen

Granskningen innehåller träff med elever, lärare, bransch och IF Metallrepresentant, skolledning och politik samt rundvandring i verkstad, undervisningslokaler och omklädningsrum.

Kriterierna är:

  • ett nära samarbete med bransch och företag
  • kvalitetssäkring och nöjda elever på de fordonstekniska programmen
  • kompetensutveckling för yrkeslärarna
  • tillgång till ändamålsenliga maskiner, utrustning och lokaler
  • ett kvalitetssäkrat arbetsplatsförlagt lärande.
sv