$left
$middle

Ungdomsarrangörerna har ett unikt perspektiv. De känner unga Malmöbor i alla delar av staden och vet vilken musik som lockar besökare från olika områden. Från vänster: Amar Hadziselimović, Ali Ahmedfarah, Lea Glisovic, Erleta Jashanica, Moheb Atai, Arshe Razwan, Leonard Siverö. Foto: Miriam Preis

Unga arrangörer fixar festivalen

Den 16 juni är det dags för Vänskapsfestivalen – för och av unga musikälskare i regi av Folkets park. Det är en skol­avslutning, festival och resultatet av tio ungdomars event­utbildning i ett. Med deras kunskap och perspektiv ska Folkets park nå yngre besökare från hela Malmö i sommar.

Text: Paulina Witte, Vårt Malmö

Uppdraget är att skapa en musikfestival från A till Ö. En briljant idé när ungdomarna har kompetensen som Folkets park behöver. Parken har haft svårare att nå gruppen 13–18 åringar, fram till förra sommaren då Vänskapsfestivalen lockade 7 000 ungdomar med artisten Ricky Rich som huvudakt.

Satsningen fortsätter och i år är fler unga involverade. Arrangörerna bakom Vänskapsfestivalen fick först gå en förberedande eventutbildning hos Fryshuset. De har sedan i höstas varit anställda två kvällar i månaden av Folkets park för att skapa festivalen. Deltagarna har gjort allt från budget, riskanalyser, design och artistbokningar till toalogistik.

– Jag ville vara med för att jag gillar att utmana mig själv. Jag vill testa nya grejer och se vad jag är kapabel till. Det känns också mäktigt att kunna ge den här musikupplevelsen till andra, säger Moheb Atai, som är en av de unga arrangörerna.

Mer pop på årets upplaga

På förra årets vänskapsfestival var det många rap- och r'n'b-artister så i år fokuserar festivalen mer på pop.

– Musiken har en jättestor betydelse för vilka som kommer. Det är viktigt för oss att många ska kunna identifiera sig med musiken och känna sig välkomna.
I år har vi dessutom lyckats att uppnå hälften – hälften kvinnor och hälften män i våra artistbokningar, säger Lea Glisovic, arrangör.

Hon tycker att det behövs ett större nöjesutbud för ungdomar i stan, och att det därför känns extra kul att festivalen riktar sig direkt till dem.

Låter unga vara med och påverka

Folkets park har i uppdrag att aktivera unga i hela Malmö. Med Vänskapsfestivalen släpper folkparken fram yngre Malmöbor att både påverka och skapa sitt eget utbud.

–Vänskapsfestivalen är viktig, för det är även en möjlighet att få känna på arbetslivet och ett nytt yrke. Unga behöver hopp och sysselsättning, säger Finn Hallgren, projektledare för Folkets park.

Det väntar en massa aktiviteter för alla åldrar i Folkets park hela sommaren, till exempel nya Folkets mat & dryckesfestival, Malmö Rock Festival eller salsaklasser i solen. Håll utkik på Folkets parks webbsida för hela programmet och mer information.

sv
sv