$left
$middle

Malmös vårdnadshavare nöjda med förskolan

När vårdnadshavare till barn i Malmös förskolor fått tycka till om sitt barns förskola är de generellt sett nöjda. Det visar det övergripande resultatet från årets förskoleenkät.

Under våren har vårdnadshavare fått möjlighet att svara på frågor om sitt barns förskola. Frågorna är kopplade till förskolans uppdrag utifrån skollag och förskolans läroplan, samt förskolans förutsättningar. Frågorna handlar om bland annat trivsel, omsorg, utveckling och lärande, delaktighet och inflytande samt förskolans kontakt med hemmet.

Svarsfrekvensen var i år 79 procent jämfört med 69 procent 2021.

Serene Rosberg, förskoledirektör, kommeterar resultatet:

– Enkäten är viktig för oss, både för varje enskild förskola och för hela staden. Vi vill veta hur vårdnadshavare upplever förskolan. Det ger oss ökad förståelse och värdefull information, som vi tar med oss i det dagliga arbetet och när vi utvecklar våra förskolor.

– Därför är det glädjande att så många vårdnadshavare valt att svara på enkäten, det ger oss ett gediget underlag att jobba med.

Om du ska sammanfatta resultaten, vad skulle du då vilja lyfta?

– Att vårdnadshavare är nöjda med sin förskola, faktiskt hela 88 procent. Och att 85 procent kan rekommendera sitt barns förskola. Det är ett bättre resultat än tidigare år och ett gott betyg till våra förskolor.

– Vi ser särskilt att många vårdnadshavare är nöjda med barnens trivsel och trygghet, relation till personalen och andra barn samt utveckling och lärande.

– Men vi får också signaler på att det finns områden som behöver utvecklas och förbättras. Vi ser till exempel en lägre nöjdhet när det gäller barngruppernas storlek, personaltäthet och information från förskolan. Samtidigt är majoriteten nöjda även här, mellan 73 och 79 procent. Det har även skett en positiv utveckling sedan den förra enkäten.

Är det något som sticker ut i årets enkät?

– Den höga svarsfrekvensen sticker såklart ut, vilket är oerhört positivt. Samtidigt ser vi fortfarande skillnader i svarsfrekvens mellan våra förskolor, från 53 procent som lägst till 94 procent som högst.

– Andelen instämmande svar, i genomsnitt 88 procent för samtliga frågor, är också utmärkande och visar på en hög nöjdhet.

– Jag är ödmjuk inför att det finns saker som vårdnadshavarna är mindre nöjda med, som vi behöver jobba med och förbättra. Det här är områden som vi kommer ha fortsatt fokus på i vårt kvalitetsarbete. Vårdnadshavarnas röst i detta arbete är viktigt.

Vad händer med resultaten?

– Vi har nu sammanfattat resultatet för alla kommunala förskolor i en övergripande rapport, som bland annat våra politiker i förskolenämnden tar del av. Våra rektorer har en fortsatt dialog med både medarbetare och vårdnadshavare om den specifika förskolans resultat. Materialet används i vårt kvalitetsarbete, både på förskolenivå och på övergripande nivå.

För vårdnadshavare som vill ta del av resultatet, vad ska de göra?

– Rapporten för hela Malmö finns på malmo.se, och den kan alla som vill ta del av. Under de närmaste veckorna kommer resultatet för varje förskola att skickas ut till de vårdnadshavare som har barn på förskolan.

Resultaten i korthet:

  • 88 procent har svarat att de är nöjda med sin förskola.
  • 85 procent kan rekommendera sitt barns förskola
  • Svarsfrekvensen har ökat till 79 procent (från 69 procent 2021). Andelen instämmande svar är i genomsnitt 88 procent för samtliga frågor.
  • Andel nöjda är särskilt hög på frågorna om barnet trivs med barnen på förskolan (94 procent) och personalen på förskolan (95 procent), om barnet har roligt på förskolan (94 procent) samt om personalen bemöter vårdnadshavaren på ett respektfullt sätt (94 procent).
  • Andelen nöjda är något lägre på frågor som rör personaltäthet (73 procent), barngruppernas storlek (77 procent) samt information från förskolan (79 procent).
  • Förskolor med högre andel förskollärare har generellt sett fler nöjda vårdnadshavare. Vårdnadshavare är generellt sett mindre nöjda på förskolor där sjukfrånvaro och personalomsättning är högre.
sv