$left
$middle

Upplagt för festivalsommar

Malmö vilar aldrig på sommaren. Festivalerna avlöser varandra och en stor del av utbudet går att uppleva utan kostnad. Så res dig ur soffan, ge dig ut och fånga festivaldagen eller festivalkvällen. Kanske skulle du vilja dansa, sjunga, studsa eller käka? Här kan du botanisera bland sommarens festivaler och lägga upp din egen festplan!

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

1. Malmö Pride

Årliga kärleksfesten som pågår under fyra dagar och avslutas med en stor parad den 8 juli. Den 7 juli har Sommarscen dessutom en Pride-kväll på Pildammsteatern där Skånes dragstjärna Elecktra kommer att stå på scen.

Youth Pride kommer att hålla till på Arena 305 under Malmö Pride. Youth Pride är platsen för unga hbtqia+-personer. Det blir work­­­shoppar, livemusik, tv-spel, möjlighet att testa på drag och mycket mer.

När: 5–8 juli
Var: Runtom i Malmö
malmopride.com

2. Malmö Sommarscen

Under sex veckor i sommar bjuder Malmö Sommarscen på scenkonst av alla olika slag. Du kan välja mellan musik, teater, cirkus, dans, utomhusbio och mycket mer på 50 olika platser runtom i staden. Här kan besökaren uppleva nya kulturuttryck och samtidigt upptäcka nya platser i staden.

När: 17 juni–30 juli
Var: Runtom i Malmö
sommarscen.se

3. South Ocean Festival

En ny musikfestival i Malmö tar plats på strandkanten i Sibbarp. Internationella akter som Florence + The Machine, The Libertines och Father John Misty varvas med svenska artister som Benjamin Ingrosso, Dina ögon och Smith
& Thell. Dessutom framträder lokala stoltheter som Dalaplan och VA Rocks.

När: 7–8 juli
Var: Sibbarp
southoceanfestival.com

4. Malmöfestivalen

Malmöfestivalen är en bjussig festival. Här finns alltid något du känner igen och tycker om, samtidigt finns här alltid något som överraskar.

I augusti är det dags för en tradition som har funnits sedan 1985: Malmöfestivalen. Gator och torg fylls med festivalsugna Malmöbor och andra människor som reser hit från alla möjliga håll.

Skandinaviens största stadsfestival är gratis och besökarna kan se konserter, uppleva scenkonst, dansa eller rulla barnvagnen till Barnlandet mittemot Stadsbiblioteket. I cirkustältet Kulturscenen Manegen blir det fyra föreställningar för barn och familj. En av dem är en konsert med Pappa Kapsyl som ska framföra sina rockiga dinosaurielåtar.

Några nyheter i år är att Gatuscenen har fått en ny placering på Gustav Adolfs torg. På Stortorget utökas programmet på Stora scenen med en extra konsert varje dag. Där spelar till exempel bob hund, Sara Parkman, Måns Zelmerlöw, Seinabo Sey och HOOJA.

På Malmöscenen har arrangörer och klubbar från Malmös musikscen satt ihop musikprogram med ett nytt tema varje festivaldag.

Maten har alltid varit ett viktigt inslag på Malmöfestivalen. För den som är sugen på att käka lokal mat finns här mycket att välja på. En stor del av matförsäljarna serverar skånsk mat. Och det kommer så klart att finnas langos – både i traditionell och modern tappning.

När: 11–18 augusti
Var: Runtom i Malmö
malmofestivalen.se

5. Malmö Game Week

Malmö Game Week erbjuder något för alla som är intresserade av spel i någon form: analoga spel, tv-spel och arkadspel. Arrangörerna vill bredda intresset för spel så att fler vågar prova på. Malmös spelföreningar är på plats och visar dig hur spelen går till. Även proffsspelarna kommer att finnas på plats under Malmö Game Week. Inbitna gamers möter varandra i olika turneringar. Förra året besökte över 6 000 personer festivalen.

När: 2–3 september
Var: Stadionområdet
malmo.se/malmogameweek

6. Big Slap

Evenemangsplanen i Nyhamnen ska återigen fyllas med musik och danssugna människor. Förra året hade festivalen rekordmånga 56 000 besökare! I år fyller festivalen tio år. På fredagen blir det housegiganterna Swedish House Mafia och afrobeatkungen Burna Boy. På lördagen ännu fler internationella stjärnor.

När: 4–5 augusti
Var: Nyhamnen
bigslap.se

7. NGBG Gatufest

Malmös kulturliv bjuder in till en stor fest i Malmös kulturljudzon. Under en dag fylls Norra Grängesbergsgatan och Annelundsgården med massor av scener där lokala band, artister och dj:ar underhåller. Det blir också utställningar, mat och mycket mer. Förra året besökte 30 000 personer den lokala gatufesten.

När: 2 september
Var: Norra Grängesberg
ngbg.se

8. Hamnfestivalen i Limhamn

Limhamn har haft en hamnfestival ända sedan 1937. Efter några uppehåll är festivalen tillbaka med full fart. Förra året blev det publikrekord och nu laddar festivalen igen med musik, dans, yoga, mat, lokala bryggerier, tivoli och mycket mer.

När: 27–30 juli
Var: Limhamn
polimhamn.se

sv
sv