$left
$middle

Fullt hus på Författarscenen i våras när Annie Ernaux var på besök. Foto: Julia Lindemalm

Bret Easton Ellis till Författarscenen på Stadsbiblioteket i höst

Författarscenens höstprogram bjuder på nio författare – Bret Easton Ellis, Linton Kwesi Johnson, Timothy Garton Ash, Rosa Liksom och Petra Rautiainen, Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann, Jelena Kostiutjenko och Marie NDiaye.

Med gäster från sju olika länder och samtal om hur framförallt den europeiska litteraturen och samhället mår idag, välkomnar Författarscenen hösten.

"American Psycho"-författaren Bret Easton Ellis är i höst aktuell med den svenska översättningen av sin senaste roman ”Skärvorna”. Den 25 oktober gästar han Författarscenen.

Porträttfoto av man i svart tröja och glasögon.

Kultförfattaren Bret Easton Ellis besöker Stadsbiblioteket 25 oktober. Foto: Casey Nelson

– Få författare har samma förmåga som Easton Ellis att göra läsaren osäker på var hen befinner sig, att bygga upp den osäkerheten och en obehagskänsla. Det är fantastiskt att tänka att det snart har gått fyra decennier sedan han debuterade och vilka olika läsekretsar han tilltalar. Han är verkligen förtjänt av begreppet kultförfattare, säger Författarscenens producent Per Bergström.

Hösten inleds med Linton Kwesi Johnson

Hösten första program är 12 september med den legendariske poeten och musikern Linton Kwesi Johnson i ett samtal med den zimbabwiska författaren Tsitsi Dangarembga.

Om Johnson kan ge en inblick i hur den brittiska litteraturscenen förändrats de senaste decennierna, så möts författarna Rosa Liksom och Petra Routiainen den 2 november för ett samtal om tillståndet i den finska samtidslitteraturen utifrån sina författarskap.

Möts på scen gör också konstnären Karin Mamma Andersson och författaren Cilla Naumann. I över ett decennium har de båda vännerna korresponderat och samtalar 14 november med Yukiko Duke om sin bok ”Samtalet”.

Porträttbilder på två kvinnor.

Vännerna Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann pratar om sin gemensamma bok "Samtalet" 14 november. Foto: Sara Mac Key, Thron Ullberg

Samtal om läget i Europa idag

Det politiska läget i Europa, och främst östra Europa, är så klart inget som undgår höstens Författarscen. Den 25 oktober pratar historikerstjärnan Timothy Garton Ash med Sanimir Resic om sin bok ”Europa: en personlig historia”, europeiska gränsområden och Ukraina. Och 22 november kommer den ryska journalisten och hbtqi-aktivisten Jelena Kostiutjenko till Malmö.

Kostiutjenko var en av de första journalisterna att rapportera om Pussy Riot liksom massakern på demonstranter i Kazakstan 2011. Efter Rysslands invasion av Ukraina reste hon dit och korsade fronten in till de ryskockuperade områdena för att rapportera därifrån.

– Det är en otroligt viktig röst som skrämmande nog ifjol också utsattes för ett giftmordsförsök, berättar Bergström.

6 december avslutas höstprogrammet med ett samtal mellan den ständigt nobelpristippade Marie NDiaye och Lawen Mohtadi. NDiaye återkommer ofta till att skildra hur rasism och klass präglar relationer och livet som kvinna, och har bland annat belönats med Goncourtpriset för romanen ”Tre starka kvinnor”.

Porträttbild på kvinna i uppsatt hår.

Marie NDiaye avslutar höstsäsongen den 6 december. Foto: Francesca Mantovani / Gallimard

Program Författarscenen våren 2023

Linton Kwesi Johnson i samtal med Tsitsi Dangarembga

Tisdag 12 september klockan 18.30

Bret Easton Ellis i samtal med Johanna Koljonen

Onsdag 25 oktober, klockan 19.30:

Timothy Garton Ash i samtal med Sanimir Resić

Torsdag 26 oktober, klockan 19.00

Rosa Liksom och Petra Rautiainen i samtal med Janina Orlov

Torsdag 2 november, klockan 19.00

Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann i samtal med Yukiko Duke

Tisdag 14 november, klockan 19.00

Jelena Kostiutjenko i samtal med Stefan Ingvarsson

Onsdag 22 november, klockan 19.00

Marie NDiaye i samtal med Lawen Mohtadi

Onsdag 6 december, klockan 19.00

sv
sv