$left
$middle

Foto: Tyréns

I Sege Park anläggs nu gator, gångstråk och en ny fruktlund

Mycket har hänt i Sege Park det senaste året. Segeparken har fått nya funktioner, mobilitetshuset är i fullt bruk och ett flertal bostadshus är klara och inflyttade. Nu färdigställs grönytor, gator och gångstråk. Precis som många av byggnaderna inspireras dessa av områdets kulturmiljö.

Utformningen av gator och cykel- och gångbanor skapar en säker trafikmiljö på gåendes villkor. Östra Sjukhusgatan blir gågata i västra delen. Gatan möbleras så att bilarna behöver köra långsamt.

– Platserna som färdigställs nu kommer att förse området med samlingspunkter och gångstråk så att boende i området ska kunna röra sig enkelt och säkert i sina nya bostadskvarter, säger Pernilla Andersson, projektledare på fastighets- och gatukontoret.

Sege Park har en lång odlingstradition som går ända tillbaka till då Östra Sjukhuset var verksamt i området. Att odla köksväxter och frukt ingick i vårdfilosofin. Detta vill man knyta an till och anlägger därför en ny fruktlund, på samma plats som det tidigare stod ett tjugotal äldre fruktträd.

– Vår förhoppning är att odling ska bli en del av gemenskapen i Sege Park. I fruktlunden kan man slå sig ner för en picknick i det gröna eller plocka med sig några frukter hem, säger Emely Knudsen, ingenjör på fastighets- och gatukontoret.

Detta ingår i aktuell entreprenad

  • Östra Sjukhusgatan färdigställs mellan portalen och Ebba Ströms gata. Öster om Ebba Ströms gata färdigställs gångbanor som ansluter till Segeparken.
  • Köksträdgården (grönytan öster om studentbostäderna) får en ny fruktlund.
  • Trädridån som ligger söder om Ruben Holmströms gata färdigställs med nya gångbanor, träd- och buskplanteringar och utegym.
  • Gång- och cykelbana som går parallellt med Simrisbanvägen färdigställs utanför fastigheterna Terapisalen 1 och 2 samt Behandlingen 2.
  • Köksvägen färdigställs.
  • Den västra delen av mittaxeln färdigställs med nya planteringar, gångbanor och grillplats.
  • Carl Söderbergs allé rustas upp med bättre gångbana och ny belysning.

Vad händer sen?

Det är takten på bostadsbyggandet i området som avgör när resterande gator kan påbörjas. Färdigställandet av grönytor, torg och gator kommer att ske etappvis i flera markentreprenader.

sv