Nu öppnar Hylliebadet – så fungerar reningssystemet
Efter storstädning och ny provtagning öppnar Hylliebadet. Men vad betyder egentligen att nollställa ett badhus, och hur ser det avancerade reningssystemet i källaren ut? Följ med på en tur bland sandfilter och vattenprover.
Hylliebadet har 360 000 besökare varje år som kommer för att ta några vändor i 50-metersbassängen, prova vattenhinderbanan, lära sig att simma eller slappna av i relaxavdelningen. För att Malmöborna ska kunna simma och leka i rent vatten har anläggningen ett avancerat reningssystem som klarar att ta hand om den typ av smuts som vi alla lämnar efter oss i vattnet – som till exempel hudavlagringar och svett – trots att vi duschar innan vi hoppar i.
Vattenreningssystemet är inte något vi som besökare tänker på eller ens kan se. Mycket finns i källaren. Vattnet cirkulerar hela tiden och rinner ner i utjämningstankar under bassängerna. Vattnet passerar trumfilter med stora dukar som fångar upp smuts och badvattnet passerar även sandfilter och UV-filter som dödar bakterier. Hela vattenreningen pågår dygnet runt och för att säkerställa att vattnet håller en bra kvalitet tas prover varje dag, även de dagar badet har stängt.
När det sker en så kallad fekalieincident, det vill säga om det hamnar avföring eller kräk i vattnet, så stängs bassängen direkt. Då höjs mängden klor i vattnet, och när kloret är tillbaka på normala nivåer igen tas ett vattenprov och det är enligt rutinen åter grönt ljus för bad. För drygt en vecka sedan visade ett prov att vattenkvalitén inte var tillräckligt bra och Hylliebadet har varit stängt för en grundlig städning.
– När vi fick provsvaret som visade att värdena inte var tillräckligt bra trots klor och ett reningssystem som var igång så valde vi att stänga. Då behövde vi titta på andra orsaker. Kan det vara något uppe på badet som gör att vi inte får ner våra värden tillräckligt? Vi behöver säkerställa att vi gör rätt i alla våra olika delar och bestämde oss för att nollställa badet, säger Patricia Seraji som är en av de ansvariga på Hylliebadet.
Vad innebär det att nollställa ett badhus?
– Det betyder att vi städar varenda lite vrå i badhuset och samtidigt tömmer och städar utjämningstankarna i källaren. Vi har även haft en dykare på plats som har skrubbat fogarna i botten av 50-metersbassängen, säger hon.

Rengöring av familjebadets utjämningstank.
Christoffer Borg är ansvarig för vattenrening på Malmö stads badanläggningar, och för provtagningen av vattnet.
Hur fungerar vår provtagning?
– Minst en gång om dagen testar vi klor och PH-värde. Det gör vi när vi öppnar badet på morgonen och vi får svar direkt. Utöver det tar vi bakterieprover en gång i månaden. Då testar vi odlingsbara bakterier, men även bakterierna pseudomonas samt legionella i våra varma pooler. Om det har varit en fekalieincident testar vi odlingsbara bakterier, säger Christoffer Borg.
Vad är odlingsbara bakterier egentligen?
– Odlingsbara bakterier lever på att bryta ner organiskt material som till exempel alger, hudrester och svett. Förhöjda värden av odlingsbara bakterier är därför en indikation på att det finns smuts i vattnet. Däremot finns det inget direkt samband mellan mängden odlingsbara bakterier och förekomsten av sjukdomframkallande bakterier i bassängen.
Efter drygt en veckas storstädning är det nu dags att öppna Hylliebadet igen.
Är vattnet rent nu?
– Ja! Nu är vi nere på de utmärkta nivåer vi brukar ha. Vi saknar våra badgäster och har verkligen längtat efter att få öppna igen, säger Patricia Seraji.

Patricia Seraji, Hannah Müntzing och Christoffer Borg.

En hel del leksaker fångas upp av reningssystemet.