$left
$middle

Lars och Helen Holm besöker Ingegerd Holm på boendet Havsbris. Bakom Ingegerd sitter väninnan Gun Andersson. Foto: Mikaela Bengtsson Sandåker

Havsbris firade 1-årsdag med öppet hus

Förra hösten påbörjades inflyttningen på det helt nybyggda vård- och omsorgsboendet Havsbris i Tygelsjö. Den 17 oktober firade därför boendet sitt 1-årsjubileum med öppet hus där anhöriga bjöds in för att delta i olika aktiviteter tillsammans med de boende.

På jubileet dukades det fram en mängd goda hembakta kakor.

En besökare hugger in på en av kakorna.

Ute i trädgården bjuds det på bubbel och möjlighet att delta i både lotteri och femkamp. Runt huset kan man gå en tipsrunda tillsammans. I caféet bjuds på kaffe och en kakbuffé med godsaker som personal på samtliga våningar bidragit med. Bredvid caféet i boendets spa-rum erbjuds avkopplande behandlingar som till exempel handmassage och målning av naglar till tonerna av lugn musik.

Trädgården lockade aktiva Ingegerd

Ingegerd Timrell har deltagit både i lotteriet och i tipsrundan och sitter nu och fikar i caféet tillsammans med sin väninna Gun Andersson som också bor på boendet, och hennes son och svärdotter Lars och Helen Timrell som är på besök.

- Man kan nog inte ha det bättre än här, både gällande personal och själva boendet, säger Lars Timrell och Ingegerd instämmer.

I kiosken i trädgården kan man testa lyckan i ett lotteri.

Lottdragning i trädgården.

Ingegerd har bott på boendet sen november förra året. Hon hade fått ett beslut om boendeplats i Ljungby där hon bodde, men när familjen fick besked om att hon fått plats i Malmö istället så bytte flyttlasset kurs och körde söderut. Hennes barn som bor i Staffanstorp och Malmö ville ha henne boendes närmre så att hon inte skulle bli ensam. Att valet föll på Havsbris till slut var bland annat att de lockades av trädgården på boendets terrass, där man kan promenera utan att gå vilse och som är tillgänglig för rullatorer och rullstolar.

- Jag försöker gå ut en runda varje dag. Det måste jag. Jag gick mycket förr och var väldigt aktiv. Antingen går jag i trädgården, eller längre rundor med personalen. Eller så går jag promenader med min familj när de är här.

- Annars skulle du slita ut gräsmattan!, skojar Lars.

Mingel i caféet innan dagens aktiviteter.

Mingel i caféet under jubileumsfirandet.

Gott bemötande och livskvalitet

Sven Holm var också en av de första som flyttade in på boendet. Hans fru Ulla-Karin Holm, hans syster Marianne Holm Christensen, och sonen Filip Holm sitter vid ett bord och tar en kopp kaffe tillsammans.

- Personalen här är väldigt kompetenta och utformar vården individuellt. De låter honom sova, han får gå upp när han vill och de tvingar inte honom in i något schema, säger Ulla-Karin.

- Och vi blir väl bemötta. De känner alltid igen mig som hans syster, säger Marianne.

Sektionscheferna Rebecca Siljeborn och Sandra Naxin berättar om att det under året har varit ett hårt jobb, bland annat med att få en helt ny arbetsgrupp att jobba mot samma mål och riktning.

- Vi är väldigt stolta över vad medarbetarna har åstadkommit hittills, säger Rebecca.

sv
sv