$left
$middle

Arkivbild

Varning för högt vattenstånd längst Skånes sydkust

SMHI går ut med en orange varning för högt vattenstånd i södra Skåne, från Sibbarp till Ystad. Samtidigt är det gul varning för kuling. Varningen gäller 20 oktober till 21 oktober.

Det finns risk för omfattande översvämningar när vattenståndet stiger i samband med hård vind under fredagskvällen. Vattennivån kan påverka boende i Strandhem, Bunkeflo och Klagshamn.

Hur kan det påverka mig?

  • Det kan bli stora störningar i trafiken. Kontrollera därför gärna status på vägar och trafik om du ska resa. Trafikverket och Skånetrafiken är bra källor till information.
    Läs mer på Skånetrafikens hemsida: https://www.skanetrafiken.se/
  • Det är också gul varning för hårda vindar. Ta in eller surra fast lösa föremål från trädgårdar, uteplatser och balkonger. Till exempel studsmattor, cyklar, krukor, lyktor, soptunnor och andra föremål som kan blåsa iväg och ställa till skada.

  • Hamnar, byggnader och kommersiella verksamheter nära kusten riskerar stora skador på grund av översvämning.
  • Var försiktig och håll dig informerad. Följ väderutvecklingen via SMHI:s hemsida och håll dig informerad via Sveriges Radio P4 och Malmö stads hemsida.
  • Den segelfria höjden under broar minskar, vissa hamnar kan ej angöras och förtöjda båtar och fartyg kan skadas.
  • Känsliga kuststräckor kan utsättas för erosionsskador.

När?
20 oktober kl. 16.00 – 21 oktober kl. 09.00

Var?
Från Sibbarp till Ystad

Vad händer?

Vattenståndet är högt längs sydkusten och stiger ytterligare under fredagskvällen för att kulminera på nivåer upp mot 130-160 cm i RH 2000 under natt mot lördag. Högst nivåer i den sydvästra delen av varningsområdet. Från lördag morgon sjunker vattenståndet.

Vad gör Malmö stad?

Kommuntekniks gatuberedskap förstärker med extra lastbil och personal finns tillgänglig fredag till lördag eftermiddag för att kunna hantera stormskador i Malmö.

Det har gått ut information om högt vatten till de djurägare som arrenderar kommunens betesmarker längs Bunkeflo strandängar.

Du hittar mer information här:
https://www.smhi.se/vader/varningar-och-brandrisk/varningar-och-meddelanden/varningar

https://www.rsyd.se/hem-och-fritid/besvarligt-vader/

SMHI:s definition

Varningsnivån är direkt kopplad till den beräknade påverkan vid översvämning. Nedan listas vilka kriterier som gäller för att utfärda översvämningsvarningar på orange och röd nivå.

Orange varning - översvämning

  • Översvämning av regionalt viktiga vägar.
  • Risk för påverkan på tågtrafik på grund av översvämning nära järnvägen.
  • Översvämning som drabbar permanentbostäder och kommersiella verksamheter.
  • Översvämning vid miljöfarligt område eller förorenad mark.
sv