$left
$middle

Antons hus trädgård med ett par personer Foto: Ester Siraky

Andrum i Antons hus

Vid kanten av vidsträckta Revingehed öster om Lund ligger Antons hus. Det är ett personligt inrett hem som ger återhämtning i en anpassad miljö. Personalen vet av egen erfarenhet att personer med autism och deras anhöriga ofta har svårt att finna ro. Huset är en livsviktig oas i den ström av sinnesintryck som präglar vårt moderna samhälle.

Sommaren är ett väl nerbäddat minne. Jobb och skola rullar på. De flesta har återvänt till höstens vardag utvilade och påfyllda men långt ifrån alla. För en del innebär ledighet raka motsatsen till avkoppling.

– Vi lever i ett samhälle som till brädden är fyllt med intryck. För människor med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan det vara nästan omöjligt att stänga dem ute. Få miljöer är stimulianpassade på det sätt som behövs, särskilt utomhus.

Det säger Lotta Lagerholm som är ordförande för Antons hus och styrelsemedlem i föreningen Sinnen och Perception. Hon menar att det kan vara svårt för omvärlden att förstå hur mycket planering och anpassning som krävs för att familjens lediga tid tillsammans ska fungera. Det har man tagit fasta på i Antons hus, uppkallat efter henne son som har autism men öppet för alla som söker återhämtning.

– Vi vill finnas för alla och att det ska fungera för dem har det allra svårast, till exempel de på boende som måste ha med sig personal, eftersom det är enda sättet att komma hit. Vi erbjuder anpassning och en strukturerad vistelse familjer och anhöriga som behöver veta allt i förväg som var man ska sova eller att det finns ett staket runt omkring. Förutsägbarheten i sig innebär återhämtning, säger Lotta.

Det som skiljer Antons hus från andra semesterboenden är att hyresgästerna möts av kunskap och förståelse för familjens speciella behov. Inför vistelsen behöver den som bokar svara på förberedande frågor kring återhämtning och anpassning av stugan. Ingen förutom de som bor i stugan vistas på platsen. Och det är viktigt, eftersom många är överkänsliga för alla sorters sinnesintryck. Det har helt enkelt svårt att filtrera bort intryck som andra knappt uppfattar.

– Det var en brukare som kom ut hit till Tallstigen som första gången inte ens ville kliva ur bilen. Efter lite övertalning satte han sig i sinnesträdgården, åt en glass, gick tillbaka till bilen och åkte hem. Gången därpå gick han in i huset och satt där en stund för att äta sin glass. Vi tvingade inte honom till något men målet var att han till slut skulle vilja sover över för att få en riktig upplevelse. När han kom hit igen för en månad satt han en stund vid köksbordet, fikade, åt glassen och kikade in i sovrummet. Nästa gång kanske han lägger sig i sängen? Det låter omständligt men det är så det fungerar och det har vi som arbetar här förståelse för, säger Lotta.

Små stunder av återhämtning

Återhämtning innebär olika saker för olika människor. För Nina Skog, som har en pojke med autism, innebär återhämtning att försöka hitta de små stunderna i vardagen, som att läsa en bok, träna eller ta en kopp kaffe. Och lika viktigt för barnen är en lugn hemmiljö eftersom behovet av återhämtning finns hos alla. Antons hus gav det utrymmet.

– Jag hämtar mycket kraft ur de små stunderna, när jag bara kan drömma mig bort. När man reser så vet man aldrig riktigt hur det blir. Det kan bli bra men det kan lika gärna bli kaos. Här ute vid huset finns en förutsägbarhet och en lagom mängd aktiviteter. Jag slipper den stress och ovisshet som en semesterresa faktiskt kan innebära, säger Nina.

En sökning på nätet på ordet återhämtning ger 55 000 träffar. Det finns alltså mängder av återhämtande aktiviteter att hoppa på och det kan lätt bli en prestation i sig i ett samhälle där nästan allt är i ständig rörelse. Men verklig återhämtning behöver varken ta tid eller kosta pengar.

Linn Lagerholm vistades en helg i huset med sin sambo och två vänner i början av året. Det blev en kravlös helg i långsamhetens lov.

– Min bror har autism, och det påverkar hela familjen. Det var så avkopplande och skönt att få några dagar efter jul och nyår att helt slappna av och återställa sig inför det kommande året. Jag uppskattade verkligen kvalitetstiden med min sambo och vänner och det kändes lyxigt att vi kunde ta allt i vår takt. Huset hade allt vi behövde, vi tycker om att laga mat och det finns bra utrustning i köket. Det är ett lugnt område med fint djurliv och vi njöt av att gå på långa promenader, säger Linn.

– I vårt samhälle är det lätt att glömma bort vikten av återhämtning. Vi pratar sällan om det, vi tänker sällan på det, och vi förväntas ofta vara i gång ständigt och jämt. Därför är det så enormt viktigt att vi som individer, och framför allt individer som har svårare att få återhämtning, blir mer medvetna om hur vi får vila och ro. Återhämtning behöver inte vara något komplicerat eller ett stort projekt. Ibland räcker det med några extra djupa andetag vid kaffekoppen, eller att stretcha kroppen lite. Prova dig fram för att se vad som funkar för dig, tipsar hon om.


Foto: Ester Siraky
Text: Kaj Svensson, funktionsstödsförvaltningen

sv