$left
$middle

Atronauten Christer Fuglesang tillsammans med elever på Husieskolan.

Husieskolans schacksatsning ledde till besök av Christer Fuglesang

För några år sedan startades en schackklubb på Husieskolan. Sedan dess har skolans insatser för att främja schackintresset inte bara varit inspirerande utan också framgångsrika. För andra året i rad har Husieskolan kammat hem segern i Yes2Chess-turneringen och priset var ett besök av astronauten Christer Fuglesang som kom till skolan och spelade schack med eleverna.

Det var Husieskolans schackentusiastiske förskollärare Sebastian Mosinski som startade skolans första schackklubb. Eleverna fick regelbundna lektioner och schackproblem prydde väggarna. I ett senare skede kom en instruktör från den lokala schackklubben och erbjöd värdefullt stöd till de intresserade schackspelarna.

Flera fördelar med att spela schack

Schackfebern på Husieskolan har ökat markant i takt med att de har firat sina framsteg. Med ett ökande antal skickliga spelare finns det alltid motståndare att öva och spela mot. I årskurs 3 har eleverna vad de kallar "schackraster", som ger dem möjlighet att spela schack inomhus under halva rasten.

Förutom att eleverna har kul ger schacktrenden på Husieskolan även andra fördelar. Att spela schack stärker koncentrationsförmågan och det logiska tänkandet. Det främjar även inkludering eftersom spelet är gränsöverskridande, vilket gör att alla kan vara med i, oavsett förutsättningar.

Framgång i tävlingar

Det ökande intresset för schack har även väckt nyfikenhet kring tävlingar. Förra våren tog ett lag från årskurs 2 sig till finalen i Skollags-SM i schack och tog stolta hem silvermedaljen.

Ytterligare en tävlingsprestation är att skolan två år i rad tagit hem mästartiteln i den digitala schackturnering Yes2Chess. I år deltog över 200 lag i tävlingsklassen för lågstadiet och första pris var ett besök av astronauten Christer Fuglesang.

Christer Fuglesang är en hängiven schackentusiast. När han i oktober i år besökte Husieskolan visade han eleverna hur han med hjälp av kardborreband kunde spela schack även under sina rymdfärder.

Självklart genomfördes det även en schacktävling under besöket. Fuglesang var med i vuxenlaget tillsammans med personal och några föräldrar. Det andra laget bestod av elever.

Vem som vann? Jo, det var såklart Husieskolans skickliga elever!

sv