$left
$middle

Malmö stads senaste hemlöshetskartläggning ger en ögonblicksbild över hur situationen såg ut oktober 2023.

Hemlöshetskartläggningen 2023 – färre personer i hemlöshet

Det totala antalet vuxna och barn i hemlöshet minskar i Malmö – men antalet personer i akut hemlöshet ökar. Det visar årets hemlöshetskartläggning.

I oktober varje år gör Malmö stad en kartläggning av antalet personer som befinner sig i hemlöshet i kommunen. Undersökningen ger en ögonblicksbild av hur utbredd problematiken är, vilka behov som finns och hur väl stödet från staden fungerar.

I årets kartläggning är 1288 vuxna i hemlöshet vilket är en minskning med 93 personer jämfört med 2022. Antal barn i hemlöshet är 322 - en minskning med 79 barn.

– Hemlösheten i Malmö har minskat varje år sedan 2018. Det är en ihållande trend, säger Lars G Larsson, utvecklingssekreterare och projektledare för undersökningen.

Kartlägger kända grupper

Malmö stad använder Socialstyrelsens fyra definitioner av hemlöshet: Situation 1 – Akut hemlöshet, Situation 2 – Institutionsvistelse och stödboende, Situation 3 – Långsiktiga boendelösningar och Situation 4 – Eget ordnat kortsiktigt boende. Det innebär att en del grupper exkluderas från undersökningen.

– Vi kartlägger bara de grupper som är kända för oss och som vi har kontakt med. Liksom i den nationella kartläggningen ingår inte så kallade papperslösa eller EU-migranter.

Strukturella orsaker

Den tydligaste minskningen sker i den kategori som är hemlösa på grund av bristande förankring på bostadsmarknaden.

– Den här gruppen brottas med bekymmer av strukturell karaktär; arbetslöshet, bostadsbrist, få ködagar och liknande. Gruppen har således inte andra kända problem, så som missbruk och/eller psykisk ohälsa, vilka kan ligga bakom hemlöshet i andra grupper, säger Lars G Larsson.

Fler personer i skyddat boende

Samtidigt syns i år en ökning i situation 1 - Akut hemlöshet, från 435 förra året till 579 i år.

– Ökningen förklaras till stor del av att fler personer har fått skyddat boende på grund av våld i nära relation eller hedersrelaterade orsaker, och personer som bor i skyddat boende på grund av våld utanför nära relation – exempelvis avhoppare från kriminalitet eller avhoppares närstående. Dessa syns alltså i hemlöshetsstatistiken som en konsekvens av det stöd som de fått av socialtjänsten i form av skyddat boende. Behovet har kanske inte ökat i samhället i stort, snarare har socialtjänsten jobbat mer effektivt med dessa målgrupper, förklarar Lars G Larsson.

sv