$left
$middle

Kock i restaurangkök. Foto: Colourbox. Foto: Colourbox

Nytt system införs för livsmedelskontroller

Från och med den 1 januari 2024 införs ett nytt system för Malmö stads debitering av livsmedelskontroller för restauranger, caféer och andra livsmedelsföretag i Malmö.

I år har miljöförvaltningen i Malmö stad klassat om alla livsmedelsföretag i Malmö efter en ny, nationell modell, som ligger till grund för hur mycket livsmedelskontroll som varje företag ska få.

- Det har varit ett ganska intensivt arbete, säger Maria Svensson, chef för kontrollenheten på avdelningen för livsmedelskontroll. Vi är nästan klara. I dagsläget har vi sett över 2 650 företag i Malmö; hur mycket de säljer, producerar, vad de gör och hur stor verksamheten är, antalet årsverken med mera.

Med det nya systemet kommer alla livsmedelsföretag att betala kontrollavgift efter att miljöförvaltningen gjort kontroll på företaget. I det tidigare avgiftssystemet beslutade miljöförvaltningen om ett antal kontrolltimmar som sedan multiplicerades med en timtaxa. Därefter betalade de avgiften årligen i början av varje år, även om kontroll inte utfördes varje år.

- Med nya riskklassningsmodellen beslutar vi istället om en kontrollfrekvens och avgiften betalas efter att vi har varit på kontroll. För mindre och enklare livsmedelsverksamheter kan kontrollfrekvensen vara så liten som en eller två gånger inom en femårsperiod. Är livsmedelsverksamheten stor med en mer omfattande hantering, får de företagen en kontrollfrekvens på minst en gång, och upp till max fem gånger, per år, säger Maria.

sv