$left
$middle

Bengt-Ivar Thomasson har arbetat på Praktik vid events sen starten.

Tio år med Praktik vid events

Tio år. 8 268 genomförda praktikplatser. 549 arrangemang. När Praktik vid events firar jubileum ser arbetsmarknadssekreterare Bengt-Ivar Thomasson tillbaka på många framgångar och en tydlig tillväxt.

– Det bästa med det här jobbet är att vi gör nytta, både för staden, för ungdomarna och för arrangörerna, säger han.

Praktik vid events har, likt systersatsningen Ung i sommar, fokus på Malmöungdomar mellan 16-19 år. Genom att erbjuda praktikplatser vid olika arrangemang i Malmö – både offentliga och privata – får ungdomarna sysselsättning, lön och värdefull arbetslivserfarenhet.

För många blir praktikplatsen en första byggsten till ett cv och ett steg mot framtida anställningar.

– Och så får ju ungdomarna en möjlighet att komma ut och lära känna nya människor, nätverka och få nya vänner vilket är en annan viktig aspekt och en av våra framgångsfaktorer.

Under första året medverkade Praktik vid events på 12 arrangemang. Idag är man uppe på mellan cirka 60 och 80 per år. Pandemiåren var, som för de flesta andra, tuffa. Arrangemang ställdes in och med det försvann behovet av praktikanter. Men i år märker Bengt-Ivar Thomasson att verksamheten återhämtat sig.

– Vi är nästan helt i kapp och vi känner att pandemin inte stör oss längre. Vårt mål ligger på 1 200 praktikanter per år och vi är uppe i cirka 950 för 2023, så det går på rätt håll, säger han.

Vad innebär då ett praktikuppdrag? I huvudsak är det enklare arbetsuppgifter som inte kräver några förkunskaper, till exempel blippa biljetter, stå i garderoben, fixa med mat och dryck, hjälpa till backstage. Lediga platser läggs ut i Praktik vid events app och lottas ut bland de ungdomar som anmält intresse. Olika idrottsevenemang och tävlingar så som Toughest nere på Ribban hör till de mest populära, men kulturarrangemang, konferenser och höstlovsaktiviteter i Torup är andra exempel på events som kan vara aktuella.

– Vi har cirka 2 000 ungdomar registrerade i appen och målet är hela tiden att de ska bli ännu fler.

I vissa fall kan praktiserande ungdomar vara en avgörande faktor för att ett arrangemang ska kunna genomföras.

– Om det till exempel är en liten ideell förening med små ekonomiska muskler som ska genomföra något, som inte har möjlighet att anställa på timmar, då är det fördelaktigt att vända sig till oss. Eftersom vi ger våra praktikanter lön blir det en tydlig win-win, säger Bengt-Ivar Thomasson.
Vad är det roligaste med ert jobb?

– Personligen tycker jag det är kul när vi har våra introduktionsmöten tillsammans med arrangören inför ett event, när praktikantgruppen får info om sina uppgifter och lära sig om Malmö stads värdegrund. Då möter vi ett gäng med ungdomar som kanske är lite nervösa och spända men som snabbt inser att det inte är så farligt – de får inom kort en känsla av att det här klarar vi tillsammans.

Bengt-Ivar Thomasson uppmanar fler arrangörer att vända sig till Praktik vid events. Och de får gärna tänka stort.

– Arrangörer kan ofta tänka att de vill ha tre-fyra praktikanter från oss – men varför inte 20? Vi kan hjälpa till även vid riktigt stora events. Det är bara att höra av sig till oss så löser vi det, säger han.

Ska du arrangera ett evenemang i Malmö?

I samarbete med Praktik vid event kan du skapa praktikplatser för ungdomar mellan 16–19 år på ditt event. 

sv