$left
$middle

Ny gymnasieskola för all vårdutbildning

Befolkningen i Malmö växer. Dagens utbud av gymnasieskolor behöver också växa för att räcka till för alla som vill gå en kommunal gymnasieutbildning. Redan till höstterminen får Malmö ett helt nytt gymnasium – med efterfrågad vårdprofil och plats för tusen elever: Malmö Neptunigymnasium.

Text: Paulina Witte, Vårt Malmö

– Hos oss finns en öppenhet för att utforska många yrken som samhället och näringslivet behöver. Vi vill visa att det finns flera vägar och att inga dörrar är stängda.

Det säger Anneli Schwartz, förvaltningsdirektör på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen som har ansvaret för utvecklingen av Malmös kommunala gymnasieutbud.

Det nya gymnasiets inriktning blir välfärd, hälsa och samhällsnytta – vad innebär det i praktiken?
– Vi vill satsa på bristyrken inom vården. Våra program ger kompetens som behövs, med praktik och möjlighet att sommarjobba. Det gäller även högskoleförberedande program och praktik inom en rad olika yrken, som socionom, barnmorska och ingenjör inom läkemedelsbranschen.

Hur stort är intresset för gymnasieskolor med vårdprofil?
– Vi vet att söktrycket till vård- och omsorgsprogrammet är gott i Malmö. Och många unga är intresserade av att jobba inom välfärdssektorn.

Följer ungas önskemål

Faktum är att 65 procent av Sveriges unga tycker att det är viktigt att få hjälpa andra genom sitt arbete. Detta enligt en rapport från SKR, Sveriges kommuner och regioner. Nästan lika många unga vill att deras arbetsgivare ska bidra till samhällsnyttan, samtidigt som mer än varannan ung vill jobba med människor.

Vilka elever passar Neptunigymnasium för?
– Alla! Och för elever som är nya i Sverige finns även introduktionsprogram mot språk. Det förkortar utbildningssträckan och gör det enklare att gå vidare på yrkes- eller högskoleförberedande program på samma skola, berättar Anneli Schwartz.

sv