$left
$middle

Så här vill vi ha det! På Ånglokets förskola vid Södervärn är barnen själva med och skapar förskolans utemiljö när Stena fastigheter rustar upp innergårdarna. Då blir det till exempel regnbågsmålade odlingslådor, en rutschkana genom en clownsko och ett specialgjort utemusikinstrument för olika ljud och klanger. Projektet görs tillsammans med BID Malmö, en samverkansförening för trivsel och stadsutveckling i Möllevången och Sofielund. På bilden ses Maximilian Olofsson Disli, Benjamin Budak, Eli Pettersson Veres, Rami Bengtsson Nasrallah, Nayelli Savlatierra Linderoth och Gabriel Budak. Foto: Peter Kroon, Vårt Malmö

Varje barn räknas – förskolan gör skillnad

Barn som har gått i förskolan klarar sig ­bättre i skolan och har bättre språk, än barn som inte har gjort det. I Malmö går nästan alla barn mellan tre och fem år i förskolan. Men inte riktigt alla. Det vill förskolelotsen Ibtisam Alkadi och hennes kollegor ändra på. Varje barn räknas.

Text: Tobias Christoffersson, Vårt Malmö

I Malmö går i genomsnitt 94 procent av alla barn mellan tre och fem år i förskolan. De allra flesta barn, med andra ord. Samtidigt motsvarar de sex procenten som inte gör det varje år mellan 700 och 1 000 barn som inte går i förskolan.

– Förskolan är frivillig. Du måste inte ha ditt barn i förskolan. Men vi vet också vilken skillnad som förskolan gör, säger Karin Stomberg, planeringssekreterare på förskoleförvaltningen.

Forskning visar att barn som har gått i förskolan klarar grundskolan bättre och har större färdigheter i språk och matematik än barn som inte gör det.

– Därför vill vi nå ut och berätta om förskolan för precis alla familjer. Varje barn räknas, fortsätter Karin Stomberg.

Förskolelotsar hjälper till

Ibtisam Alkadi är en av Malmös tio förskolelotsar, som varje dag träffar föräldrar med barn som ännu inte går i förskolan. Ibtisam Alkadi är anställd på Winnet, en förening som arbetar för att stärka kvinnors möjligheter i samhället och som har mycket kontakt med nyanlända Malmöbor. Förskolelotsarna är ett samarbete mellan förskoleförvaltningen och olika föreningar runtom i stan.

– Många som är nya i Malmö och i Sverige känner inte till förskolan eller hur den fungerar. Många tror också att deras barn behöver lära sig modersmålet hemma först innan de lär sig svenska. Men det är ju precis tvärtom! När barnet talar modersmålet hemma och lär sig svenska på förskolan växer båda språken snabbt, berättar Ibtisam Alkadi.

Öppna förskolan första steget

Ibtisam brukar tipsa föräldrar om att besöka en av Malmös öppna förskolor.
– På öppna förskolan kan föräldrarna se hur barnen påverkas positivt av verksamheten. Samtidigt kan de som vill få träna språket själva och förstås träffa och lära känna andra. För många blir öppna förskolan första steget till förskolan.

Yasmin Al Khasharfeh och dottern Sila besöker öppna förskolan för att delta i aktiveterna tillsammans, träffa andra barn och föräldrar och träna språket. Förskole­lotsen Ibtisam Alkadi, till höger, berättar för så många föräldrar hon kan om hur viktig förskolan är för barnens utveckling. Foto: Miriam Preis, Vårt Malmö

Yasmin Al Khasharfeh och dottern Sila besöker öppna förskolan för att delta i aktiveterna tillsammans, träffa andra barn och föräldrar och träna språket. Förskole­lotsen Ibtisam Alkadi, till höger, berättar för så många föräldrar hon kan om hur viktig förskolan är för barnens utveckling. Foto: Miriam Preis, Vårt Malmö

Språket, förskolan och framtiden hör ihop

Text: Tobias Christoffersson, Vårt Malmö

Yasmin, Israa och Rima – tre mammor med sina små barn som besöker öppna förskolan Kompassen på Seved. Alla har de bestämt sig för att deras barn ska gå i förskolan – för barnens skull, men också för deras egen.

Yasmin Al Khasharfeh och Sila, fyra och en halv månad, kommer hit sedan två månader tillbaka, flera gånger i veckan.

– Jag visste att det finns öppna ­förskolor men jag visste inte var. Jag har mest varit hemma med Sila och inte vågat gå ut så mycket, men så träffade jag Ibtisam på Winnet.

Bryter isolering

– Hon berättade om Kompassen som ligger jättenära där vi bor och följde med oss hit. Sila var rädd och ledsen först, men nu blir hon glad av att träffa andra barn och vuxna här, berättar Yasmin Al Khasharfeh.

Ibtisam Alkadi är en av Malmös tio förskolelotsar. Winnet är en ideell förening som arbetar för att stärka kvinnors möjligheter i samhället, med verksamhet bland annat i Sevedsområdet.

– Om du är ny som förälder och föräldra­ledig är det lätt att bli lite isolerad med ditt barn, ännu mer om du också är ny i Sverige. Jag ­försöker vara ute på många olika platser och berätta för föräldrar om varför förskolan är så bra. Jag börjar prata med folk överallt! På köpcentrat, i parken, på bussen, säger Ibtisam och skrattar.

Tränar språket

Två andra mammor som hon har tipsat om Kompassens förskola, och där de nu träffas regelbundet, är Israa Jadai och Rima Dawara.

– Jag är i Sverige sedan ett år och vill gärna lära mig svenska så fort som möjligt. Under tiden jag är mammaledig kan jag inte gå på Sfi, men här på öppna förskolan kan jag träna språket samtidigt som jag är med Ayman, min son. Här finns ju till och med svensklärare, säger Israa.

– Tillsammans med Ibtisam har vi besökt flera förskolor i området. Ayman ska börja nästa år, och jag hoppas så småningom kunna fortsätta min tandläkarutbildning här i Malmö.

Rima Dawara, som har barnen Sama som är två och Husam som är ett år, håller med. Hon ser inte bara sina barn i förskolan utan även sig själv:

– När mina barn börjat förskolan vill jag först lära mig svenska i skolan och sedan utbilda mig till barnskötare.

sv