$left
$middle

Hyllieområde får certifiering genom Citylab

Tack vare gänget på bilden är Öster om Parken i Hyllie Malmös senaste Citylab-certifierade stadsdel. Detta innebär att stadsdelen lever upp till en rad nationella och globala krav inom hållbarhet.

Citylab

Projektgruppen från vänster: Åsa Svensson, Camille P Cederberg, Linda Nilsson, Jacquelin Nilsson, Christian Röder. Längst fram Justine Giraud och Åsa Gullstrand. Saknas på bilden gör Eva Delshammar och Maria Skånberg.

Detta är första gången som en kommun får certifieringen direkt.

- Vi är oerhört stolta över att vårt hållbarhetsprogram för området har fått den här fina utmärkelsen. Vi har haft ett bra team som har jobbat hårt för detta, säger ingenjör Justine Giraud som har lett certifieringsarbetet.

Arbetet genomfördes tillsammans med Norconsult och Justine gick även en utbildning i att bli Citylab-samordnare.

Idén kom från Camille P Cederberg, samordnare för Hyllie. Camille är inblandad i olika operativa råd hos Swedish Green Building Council och tyckte att området skulle passa speciellt bra för certifieringen.

- Öster om parken har ett guldläge precis vid nya Hyllievångsparken och har mycket bra förutsättningar. Här finns för övrigt fina breda gränder och ett tydligt barnfokus, säger Camille.

Det är första gången Malmö stad driver ett sådant arbete själv och målet med just Citylab har varit att hämta hem mer kunskap och arbeta med klimatfrågorna inom en bred projektgrupp.

- Vi vill sprida det vidare inom verksamheten men även visa utåt att vi satsar extra på hållbarhetsfrågor t ex i vårt fortsatta arbete med markanvisningar, byggaktörsdialoger, handlingsplaner och upphandlingar, säger Camille.

Tidigare har två områden i Malmö fått Citylab-certifieringen: Gottorp via Skanska och Elinegård via Ikano bostad.

Om Citylab

En stadsdel som är certifierad enligt Citylab lägger grunden för en jämlik och trygg miljö som är tillgänglig för alla. Den har minimal negativ klimat- och miljöpåverkan och kan stå emot klimatförändringar. Stadsdelen är flexibel och kan anpassas för ändrade behov i framtiden. Citylab utgår från 15 indikatorer: Trygghet, tillit till grannskapet, mötesplatser, serviceutbud, blandning av bostäder, ljudmiljö, luftkvalitet, inomhusmiljö, hushållsavfall, resvanor, byggnaders energianvändning, klimatpåverkan, biologisk mångfald, dagvattenrening och översvämningsrisker.

sv