$left
$middle

Maryam Missawi var en av artisterna som uppträdde på ”Work in progress”-festivalen. Hon säger att en av de stora utmaningarna som ung kulturskapare är att bli tagen på allvar. Foto: Urszula Striner

Ny plats för Malmös framtida kulturaktörer

En ny mötesplats för unga kulturutövare, för att utbyta idéer och samtidigt få inspiration till att ta sig vidare in i kulturlivet – det är ”Work in progress” som kommer att ta plats i Malmös nya kulturcentrum Kulturfyren i Hyllie, senare i år. Startskottet var en festival på Bergsgatan i november, arrangerad av unga kreatörer i Malmös kulturliv.

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

Lokalen på Bergsgatan 20 utstrålar ett blåskimrande drömskt ljus som lyser upp i den våta höstkvällen. Människorna som råkar gå förbi de stora fönstren är kanske inte medvetna om att Malmös framtida kulturliv är på väg att ta form här inne.

På scen står artisten Timothy och framför sin minimalistiska indie/folk-musik. Det är första dagen på ”Work in progress”, en pop up-festival för unga kreatörer, skapad av unga människor från Malmös kulturscen.

Pop up-festivalen är också startskottet för ”Work in progress”, ett forum med syfte att främja och underlätta för unga kreatörer, som ska öppna i Hyllies nya kulturcentrum Kulturfyren hösten 2024. Det ska vara en plats där unga kreatörer kan visa upp sitt skapande och samtidigt få en insyn i kulturbranschen och vilka stipendier och utbildningar som finns.

Mötesplats för unga kreatörer

Projektledarna Amira Hassan Mahmoud och Maja Åkerman har under ett års tid undersökt vilka behov som finns bland unga kreatörer. Under festivalen testar de koncept inför den permanenta platsen i Kulturfyren.

– Det är många som har lyft att det saknas en plats i Malmö där man kan utvidga sina nätverk. Det här ska bli en plats där man kan hitta andra kreatörer som man kan ha samarbetsprojekt med framöver, säger Amira Hassan Mahmoud.

Hyllies själ och hjärta växer fram

Att just Hyllie får ett nytt kulturcentrum tror projektledarna kan bli intressant för att stärka kultursamarbeten mellan Sverige och Danmark.

– Hyllie kommer att växa väldigt mycket och stadsdelens själ och hjärta kommer att växa fram. Där tänker vi likadant med ”Work in progress” som en permanent plats, det kommer att växa fram ett community med tiden, säger Maja Åkerman.

Innehållet på festivalen har tagits fram med hjälp av en arbetsgrupp med unga kulturaktörer som också deltar på festivalen på olika vis. Mellan scen- och klädbyten samlas de backstage en stund för att prata om Malmös nya kulturinkubator och Malmö som kulturstad.

Projektledarna Maja Åkerman och Amira Hassan Mahmoud har på uppdrag av kulturförvaltningen undersökt vilka behov som finns bland kreatörer i målgruppen 16–25 år. Foro: Urszula Striner, Vårt Malmö

Projektledarna Maja Åkerman och Amira Hassan Mahmoud har på uppdrag av kulturförvaltningen undersökt vilka behov som finns bland kreatörer i målgruppen 16–25 år. Foto: Urszula Striner, Vårt Malmö

Det behövs fler öppna dörrar

Musikarrangören Fatima Handulleh arbetar bland annat med Friendship and music som arrangerar spelningar i Malmö för lokala artister.

– Malmö är en kreativ och mångsidig stad, men mycket sker bakom stängda dörrar. Därför behövs ett ställe som speglar allt som redan pågår i Malmö, men som inte syns tillräckligt, säger Fatima Handulleh.

Kollegan Maryam Missawi håller med. Hon är en av artisterna som står på scen under festivalens första kväll.

– Många skapar sina egna ställen, men konstformerna blandas sällan. Och det ena stället vet inte vad som sker längre ner på gatan, säger Maryam Missawi.

– Därför ville vi blanda mycket när vi satte ihop festivalen, säger Folke Ignestam som är en av konstnärerna som ställer ut på festivalen.

Konsten är det sanna arbetet

Maryam Missawi menar att poängen med en kulturinkubator är att kunna ta hobbygrejer till en professionell nivå, men också att skapa en plats som kan ge utrymme till någon som aldrig testat sitt konstnärliga uttryck tidigare.

– Det handlar om att våga ta fram kreatören i varje människa. Det finns många som har fett stora mål och planer. Det här blir också ett sätt att pusha unga människor att ta det vidare och utveckla sitt artisteri och konstnärskap, så att det blir hållbart. Jag tror att de flesta kreatörer lever för det här. De lever inte för sitt nio-till-fem-jobb. Det här är det sanna arbetet, det är det här vi vill kunna lägga vår tid på, säger Maryam Missawi.

Hållbar kulturscen

Pop up-festivalens arrangörer är övertygade om att den nya kulturinkubatorn ska bli en betydelsefull plats för ett fungerande och hållbart kulturliv. Men ett community tar tid att bygga upp, menar Diane Emerita som också är en av artisterna som uppträder på festivalen:

– Det kommer inte att ske över en natt. Men det här är en insats för att på ett hållbart sätt försöka få kulturscenen till en plats där alla känner sig välkomna. Vi gör det här tillsammans. Vi går inte mot varandra. Vi behöver alla varandra för att lyckas, säger Diane Emerita.

Nätverksbyggande

Ett levande kulturliv skapas aldrig av den enskilde kulturaktören, utan av alla som är med och bidrar till det, oavsett om de är arrangörer, artister eller konstnärer.

Besökarna Frida Rådlund, Amanda Perols och Emmelie Bernholtz har vänner som ställer ut konst på festivalen. De gillar att det finns en möjlighet att visa sin egen konst och samtidigt träffa människor i branschen.

– Man kan ta del av andras kultur och samtidigt se om man kan få till en egen utställning. Det är bra att det är så många olika konstformer. Då kan man träffa varandra och säga till exempel: ”Jag behöver musik till min video.” Man får ett ansikte på varandra, säger Frida Rådlund.

Modet att tacka ja

Senare på kvällen ordnas ett panelsamtal med några kulturaktörer som har tagit steget och hittat en plats i branschen. Malmöfotografen Ikram Abdulkadir började med att lägga upp bilder på Instagram som 17-åring. Sedan dess har hon tagit bilder för Vogue Scandinavia och haft en utställning på Fotografiska i Stockholm. Hon skickar med ett råd till de unga kreatörerna i publiken:
– Tacka alltid ja till saker, även när du inte vet hur du ska göra. Det löser sig.

sv