$left
$middle

Visionsbild Södra Förstadsgatan med breda gångbanor och uteserveringar. Foto: Paul Stewart, Malmö stad

Södra Förstadsgatan: från bilväg till oas

I hjärtat av Malmö genomgår Södra Förstadsgatan en historisk omvandling. En bilcentrerad gata ska bli stadens första riktiga cykelgata, med blomstrande handel, grönska, uteserveringar och promenadstråk. Ett ambitiöst projekt som planeras att genomföras 2026.

Södra Förstadsgatan - från Bergsgatan till Föreningsgatan - ska under 2026 byggas om till en cykelgata, vilket innebär att cyklister får företräde och biltrafik begränsas till ”nyttotrafik”.

Gatan designas för att vara gång- och cykelvänlig. Genom denna omvandling öppnas möjligheter för en mer trivsam gatumiljö. Planerna innefattar att anlägga mer grönska, träd och planteringar längs med gatan. Dessutom skapas plats för fler uteserveringar och mötesplatser.

Projektet innebär också att Södra Förstadsgatan blir en naturlig förlängning av Malmös stadskärna och en länk mellan promenadstråket i centrum och Möllan.

Trygghet och samverkan

Området runt Södra Förstadsgatan har förändrats avsevärt det senaste decenniet, med etablering av nya näringsidkare och bostäder. Med Triangelns station och köpcentrum som lockar tusentals besökare dagligen, och ett expansivt sjukhusområde, finns det en stark potential att göra Södra Förstadsgatan till en central, levande och trygg plats i Malmö. Arbetet med att förbättra tryggheten i området har redan påbörjats, med särskild fokus på belysning och trygghetsskapande åtgärder. Dialog med Malmöbor, näringsliv, polis och skolor är en viktig del av processen.

Handelsgata

Handeln står i centrum för omvandlingen av Södra Förstadsgatan. Genom att ge gatan en ny karaktär som en levande handelsgata skapas nya möjligheter för butiker, caféer och restauranger att blomstra.

Tillgänglighet och flexibilitet

Trots omvandlingen kommer viktig service, så kallad nyttotrafik, som varuleveranser och sopbilar att fortsätta ha tillgång till gatan. Detta garanterar att handeln kan fortgå obehindrat och att viktiga tjänster når fram.

Ombyggnad med minsta möjliga störning

För att minska påfrestningar för såväl boende som näringsliv genomförs projektet i etapper. Genom att undvika djupa grävningar och minimera ledningsarbeten, minskas störningar under byggtiden.

sv