$left
$middle

Drottning Silvia och Brigitte Marcron lyssnade till socialsekreterare Julia Eliasson och Katrin Svensson som berättade om Barnahus.

Drottningen och Brigitte Macron besökte Barnahus

Drottning Silvia och Frankrikes presidentfru Brigitte Macron besökte Barnahus i Malmö på onsdagseftermiddagen. Under det halvtimmeslånga mötet fick de höra om verksamhetens arbete och gå på rundvandring i lokalerna.

Besöket var en av många programpunkter på det franska presidentparets två dagar långa statsbesök i Sverige.

Drottningen och Brigitte Macron, tillsammans med representanter från hovet, UD och franska motsvarigheter, togs emot av Barnahus personal. Träffen började med inledande ord från kommunalråd Sedat Arif och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. Marit Bachs, socialsekreterare, berättade om verksamhetens historia och arbetssätt.

– Det är förstås jättekul att drottningen och Brigitte Macron ville komma till oss. Det synliggör det arbete vi gör för barn som utsätts eller bevittnar våld i nära relation, säger Anna Hörling, teamledare på Barnahus.

Efter välkomsttalen fortsatte delegationen in till ett av behandlingsrummen, där Julia Eliasson och Kristin Svensson, socialsekreterare inom samtal och behandling, berättade om hur det går till när barn kommer till Barnahus och hur behandlingarna fungerar.

– Vi hade bestämt oss tidigare att vi ville förmedla samma lugna miljö som vi skapar i vårt dagliga arbete så det blev ett avslappnat samtal. Både drottning Silvia och Brigitte Macron var nyfikna så det blev en givande dialog och vi märkte att Sverige och Frankrike kan lära av varandra när det gäller den här typen av arbete, säger Kristin Svensson.

– Vi fick chansen att förklara närmre kring våra behandlingar, till exempel att mycket handlar om att sätta ord på känslor och att hjälpa barn att förstå vad våld är, säger Julia Eliasson.

Besöket avslutades med gruppfoto, innan drottningen, fru Macron och resten av sällskapet fortsatte vidare för att träffa stiftelsen Friends för att lära sig mer om arbetet mot mobbning.

Om Barnahus

Barnahus riktar sig till barn och ungdomar (0-18) som har varit utsatta för eller bevittnat våld i nära relationer. På Barnahus ges barnen möjlighet att möta specialutbildad personal från socialtjänst, polis, Åklagarmyndigheten och läkare, och berätta om sina erfarenheter i en trygg och säker miljö. En stor del av verksamheten på Barnahus utgörs av behandling i form av KIBB (kognitivt integrerad behandling vid risk för barnmisshandel) där barn och deras våldsutövande föräldrar deltar.

sv