$left
$middle

En spännande och rolig kväll. Det tyckte Louise Wedin som fick representera Malmö stad på franskt mingel i AF Borgen.

Festligt mingel med kungaparet och president Macron för fransklärarinnan Louise Wedin

Festligt, högtidligt och elegant! Så beskriver Malmö stads medarbetare Louise Wedin onsdagens mingel i Lund där hon, som en av cirka 150 inbjudna gäster, fick skaka hand med Emmanuel Macron under presidentens Sverigebesök.

Till vardags arbetar Louise Wedin som lärare i franska och engelska på Mellersta Förstadsskolan i Malmö. Men under onsdagskvällen fick hon roa sig kungligt bland tinnar och torn på AF Borgen i Lund. På minglet deltog även statsministern, flera ministrar från regeringen, rektor och representanter från Lunds universitet. Länsstyrelsen och Frankrikes ambassad stod för mottagningen.

Hur kändes det att få mingla med kungaparet och presidenten?

– Det kändes väldigt festligt och högtidligt att få vara på plats, och det var ett stort säkerhetsarrangemang kring mottagningen. Macron höll ett tacktal till kungen och drottningen och andra berörda. Till mångas förtjusning pratade han, förutom franska, även engelska och lite svenska. Det bjöds på musikunderhållning i form av studentkören som sjöng både Sveriges och Frankrikes nationalsång. Även en känd violinist uppträdde.

Vad bjöds det på under kvällen?

­– Det bjöds på olika drycker och tilltugg samt en kall buffé med macarons som avslutning. Det kändes franskt elegant och generöst.

Foto: Louise Wedin

Någon särskild höjdpunkt som du kommer att minnas från kvällen?

– Höjdpunkten var att få ta i hand med Macron när han var på väg ut. Han utstrålade en enorm energi hela tiden och visade intresse för alla på plats.

Hur kommer det sig att du fick en inbjudan till minglet?

– Länsstyrelsen i Skåne ville bjuda en fransklärare som arbetar i Malmö till mottagningen och jag blev föreslagen av en kollega.

Hur ser din relation till Frankrike ut?

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av Frankrike och den fransktalande världen och älskar att undervisa i franska. Jag fick dock inte prata så mycket franska på mottagningen, utan det talades mest engelska och svenska.

Foto: Louise Wedin

sv