$left
$middle

Foto: Jens Nordström

Kommunstyrelsen - aktuella beslut februari 2024

Varje månad kommer vi att ge inblick i några av de politiska beslut som tas på kommunstyrelsens sammanträde. I vårt första referat belyser vi den senaste överenskommelsen med Studentkåren Malmö, det pågående stödet till Game Habitat Southern Sweden och stadsbyggnadsdirektörens tidigare bisyssla i föreningslivet.

Ny överenskommelse med Studentkåren Malmö om hyreskostnaden

Malmö stad och Studentkåren Malmö har kommit överens om att fortsätta stödja studentkåren genom att täcka en del av hyreskostnaden för deras tillfälliga lokaler fram till dess att de flyttar in i nya, permanenta lokaler i kvarteret Amphitrite år 2027/2028. Det ekonomiska stödet kommer att vara högst 2,5 miljoner kronor årligen för att täcka hyreskostnaderna. Sedan 2001 har Malmö stad stöttat studentkårens hyra i tillfälliga lokaler. Detta stöd har varit nödvändigt för att stödja studentkårens verksamhet och främja studentlivet i Malmö.

Malmös spelindustri får fortsatt stöd

Den 12 januari 2022 beslutade Malmö stad att bevilja 1,6 miljoner kronor i stöd till Game Habitat Southern Sweden, en intresseorganisation för spelindustrin. Samtidigt fattades ett beslut om att ge ett årligt bidrag på samma summa för 2023 och 2024. På kommunstyrelsens sammanträde godkände kommunstyrelsen stödet för år 2024. Game Habitat arbetar för tillväxten inom spelindustrin i södra Sverige. Stödet är tänkt att attrahera nya företag, skapa fler arbetstillfällen och göra Malmö till en ledande spelstad i Europa.

Information om stadsbyggnadsdirektörens tidigare engagemang i Malbas

Kommunstyrelsen har bett om information om den utredning som stadskontoret har genomfört gällande stadsbyggnadsdirektörens tidigare engagemang i Malbas basketklubb. Bakgrunden till utredningen är att Sydsvenskan har rapporterat att direktören har varit ordförande i klubben och att klubben hade sponsoravtal med bygg- och fastighetsbolag som är verksamma i staden, i form av ärenden i stadsbyggnadsnämnden. Enligt utredningen kan det inte uteslutas att omständigheten kring att representera två verksamheter samtidigt – att både vara stadsbyggnadsdirektör i Malmö stad och samtidigt verka som ordförande och styrelseledamot i Malbas som har sponsoravtal med Malmö stad innebär delikatessjäv, det vill säga att opartiskheten i vissa ärenden kan ifrågasättas. Utredningen har överlämnats som information till kommunstyrelsen, som lägger den till handlingarna.

Stadsbyggnadsdirektören lämnade sitt uppdrag som ordförande och styrelseledamot i Malbas under september 2023.

Håll dig uppdaterad

Efter kommunstyrelsens sammanträde väljer vi ut några beslut och publicerar ett referat så att du kan få information om några politiska beslut som påverkar dig och kommunen. Alla ärenden för kommunstyrelsens sammanträde finns i medborgarportalen. Nästa referat planeras att publiceras den 7 mars.

sv