$left
$middle

Arrangörerna bakom Nydalaskolans nya litteraturfestival, bibliotekarie Felix Sjögren och rektor Linda Masalkovski.

Ny unik litteraturfestival i Nydala

Läsning gör skillnad för barns betyg, sociala mobilitet och framtid. Därför storsatsar Nydalaskolan på en egen litteraturfestival för att främja läslusten bland sina elever och skapa entusiasm kring böcker. För att lyckas nå sitt mål hoppas de även involvera barnens föräldrar.

– Felix, Felix!

Vid ett besök på Nydalaskolan märks det tydligt att skolbibliotekarie Felix Sjögren är en central och omtyckt profil. När han promenerar över skolgården skriker barnen hans namn och tre tjejer i förskoleålder springer efter honom för att kramas.

Det är också Felix som är eldsjälen bakom Nydalaskolans nya litteraturfestival - en idé som han har förverkligat med uppmuntran från skolans rektor Linda Masalkovski och genom projektmedel från Kulturrådet.

– Mitt uppdrag är att vara kreativ och göra litteraturen relevant i barnens liv. Men det är läsningen hemma som är avgörande. Festivalen är därför unik då den vilar på två ben; ett dagsprogram under skoltid och ett kvällsprogram där föreläsare kommer att lyfta olika perspektiv på läsning. På så vis kan eleverna ta med sina föräldrar till skolan för en gemensam stund tillsammans, säger han.

Roboten Blue-Bot deltar också i festivalen genom en programmerad saga. Foto: Sanna Dolck

De hetaste författarnamnen

Under vecka nio besöker författare, forskare, musiker och föreläsare festivalen som pågår under fem dagar. Ungdomar från Hela Malmö har också involverats för att agera ciceroner. Programmet är brett och eleverna bidrar själva med egna utställningar, dikter och en saga som programmerats med roboten Blue-Bot. De kommer också att få ett autografhäfte som kan användas i mötet med författarna.

– Vi har bjudit in de hetaste författarnamnen bland eleverna. Astrid Lindgren var ett starkt önskemål, men det fick vi tyvärr säga nej till. Däremot kommer Elias Våhlund som står för skolans mest utlånade bok: Handbok för superhjältar.

Nu hoppas Felix Sjögren och Linda Masalkovski att litteraturfestivalen ska bli ett årligt återkommande evenemang för att minska avståndet - det fysiska som mentala - till de närmsta biblioteken i Lindängen och Sofielund.

– Att arbeta med läsning är vårt största behov och viktigaste åtagande i ett område med socioekonomiska utmaningar. Därför är jag jättestolt över att festivalen kommer att vara just här och för våra elever, säger Linda Masalkovski.

"Astrid Lindgren var ett starkt önskemål bland eleverna, men det fick vi tyvärr säga nej till."

Fakta: 13 kända litteraturprofiler besöker Nydala

Daniel Boyacioglu, Kristina Sigunsdotter, Nioosha Shams, Elias Våhlund, Ingela Korsell, Anders Sparring, Marit Törnqvist, Illari Jozwikowska, Katarina Genar, Thomas Halling, Petter Lidbäck, Emma Karinsdotter och Tobias Grand. Musikern Johan Eckman deltar också med bandet Familjen Knyckertz.

sv