$left
$middle

”Det var både svårt och lätt att skriva dikter”, tyckte Marvin Leichtweis, Akilles Sarkösziova och Orlando Ivanov. 

Releasefest för Möllevångsskolans första diktsamling

Liv, död, glädje, rädsla, obehag, stress, önskningar, kärlek, vänskap och ensamhet. Alla känslor och tankar ryms i diktsamlingen ”Aldrig gjorde du själv trots att du kunde” som skapats av eleverna i klass 6A på Möllevångsskolan. Under tisdagen firades släppet med en stämningsfylld poesifest.

Gustav Fröding, Edith Södergran, Lennart Hellsing, Dante Alighieri och Edgar Allen Poe. Det är några av de poeter som klass 6A på Möllevångsskolan har läst, diskuterat och tolkat tillsammans. Därefter har de fått skriva sina egna dikter – poesi som nu har samlats och tryckts i en bok.

– Under hela hösten har vi i klass 6A dykt ner i ett överflöd av dikter. I början kändes det ovant och lite svårt, men ganska snart lästes de med inlevelse och gav oss allt från bubbliga skratt till tårfyllda ögon, säger klasslärare Peter Johansson.

Tillsammans med skolbibliotekarie Elisabet Niskakari bjöd han i tisdags in till en releasefest på Stadsarkivet med mingel och en högtidlig poesiläsning. Irina Johansson Carlén tolkade tre av bokens dikter med berörande sång och musik.

– Wow, vilka dikter! Ni ska vara stolta över er själva, så fantastiskt bra jobbat. Det är Möllevångsskolans första diktsamling, men förhoppningsvis inte den sista, sa Elisabet Niskakari.

”Det är en häftig känsla att få se när eleverna upptäcker
att deras dikter kan utvecklas till något annat, utanför sig själva”, sa Irina
Johansson Carlén som tolkade dikterna i sång och musik.

”Det är en häftig känsla att få se när eleverna upptäcker att deras dikter kan utvecklas till något annat, utanför sig själva”, sa Irina Johansson Carlén som tolkade dikterna i sång och musik.

Vardagligt och världsligt

Barnens dikter tar läsaren från vardagliga reflektion om föräldrar, fotboll och kompisar till stora och djupa existentiella ifrågasättanden om liv och död, nutid och framtid.

Marvin Leichtweis var en av eleverna som fick höra sin egen dikt ”Sådan är jorden” tolkad med sång och musik av Irina Johansson Carlén.

– Det kändes chockande, jag trodde inte att min dikt skulle bli uppläst. Jag tyckte det var en bra tolkning. Dikten handlar om Ukraina och Ryssland och hela världen, sa han.

Även klasskompisarna Akilles Sarkösziova och Orlando Ivanov var nöjda med releasefesten.

– Det var väldigt roligt och vi känner glädje över att få samlas här och att vi gjort detta, att få trycka en egen bok. Det var faktiskt kul att skriva och kändes fint att höra musiken och att någon tolkat våra dikter på ett annat sätt, sa de.

Raihana Majro, Mariam Alhelal, Daniela Messakayé och Amela Etemovic förminglade med cider och salta pinnar.

Raihana Majro, Mariam Alhelal, Daniela Messakayé och Amela Etemovic förminglade med cider och salta pinnar.

sv