$left
$middle

Stadsrevisionen har granskat Malmö stads arbete kring hedersproblematik.

Med anledning av stadsrevisionens granskning av arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck

Malmö stadsrevision har i uppdrag att granska kommunens olika verksamheter. Varje år granskas därför de olika nämndernas verksamheter eller olika frågor som är aktuella och bedöms behöva belysas.

Under hösten 2023 har revisionen granskat arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck inom arbetsmarknads- och socialnämnden samt förskolenämnden.

Malmö stad har ett pågående och långsiktigt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Granskningar av det här slaget belyser vad som ytterligare kan förbättras och granskningen välkomnas av förvaltningarna.

Granskningen har genomförts genom att granska bland annat styrande dokument och genom intervjuer med 23 tjänstepersoner i de två förvaltningarna.

Granskningen har resulterat i en rapport som innehåller ett antal punkter där revisionen, bland annat, uttrycker kritik avseende dessa förvaltningars arbete med hedersrelaterade frågor.

Revisionen lämnar också ett antal rekommendationer för att komma till rätta med de förbättringsområden de identifierat.

Vad händer med rapporten nu?

Rapporten hanteras nu vidare enligt en särskild ordning, där varje nämnd ska yttra sig till revisionen över innehållet i rapporten och vad nämnden avser att vidta för åtgärder med anledning av rapporten.

Den inkomna rapporten ska besvaras av nämnderna och bereds av arbetsmarknads- och socialförvaltningen samt av förskoleförvaltningen. Dessa underlag ska behandlas vid respektive nämnds sammanträde den 21 mars och den 20 mars.

Vad betyder att materialet bereds?

Beredning betyder att förvaltningarnas tjänstepersoner läser rapporten, identifierar vilka frågeställningar som lyfts och vad som behöver förbättras.

Detta sammanställs i ett underlag som nämnden sedan diskuterar och tar ställning till på sitt sammanträde.

Därefter fattar nämnden beslut om vad förvaltningarna ska arbeta vidare med.

Svaret från nämnden skickas också vidare till revisionen, som följer upp hur arbetet fortskrider. Det görs genom att nämnden ska återrapportera hur resultatet av nämndens beslutade insatser gått.

sv