$left
$middle

Sofie Herner och Niclas Paulsson på Lindängenbiblioteket har varit med i projektet som resulterat i barnens bok.

Femteklassare på Nydalaskolan släpper bok om sina liv

Elever i årskurs fem på Nydalaskolan har skapat en bok med personliga texter och illustrationer om sina liv. Den 2 mars firas boksläppet på Lindängenbiblioteket.

Boken som har fått namnet ”Det här glömmer jag aldrig” skildrar hur det är att vara barn i Sverige idag. Barnen har skrivit korta, personliga texter och skapat illustrationer om stora och små minnen – humoristiska, sorgliga, dramatiska, konstiga, otäcka – om allt från en underbar resa till en farfar i Marocko eller en regnig utflykt till Liseberg till en skjutning i lekparken i Nydala.

Boken är skapad tillsammans med barnboksförfattaren Marit Törnqvist i samarbete med Nydalaskolan, Nicolas Lunabba från Helamalmö och konstnären Kim Demåne.

– Att möta världen med dessa berättelser är för barnen ett sätt att börja reflektera över sina egna liv, och att genom text och bild våga dela sina personliga minnen med andra. Att kunna uttrycka sig är ovärderligt för barnens utveckling och framtidstro, säger Marit Törnqvist.

Porträttbild på Marit Törnqvist och Nicolas Lunabba.

Marit Törnqvist och Nicolas Lunabba. Foto: Rogier Veldman och André de Loisted.

Firar med boksläpp 2 mars

Lördagen den 2 mars är det dags att fira med boksläpp på Lindängenbiblioteket tillsammans med barnen som skapat boken. Släppfesten riktar sig framför allt till barnfamiljer och bjuder på en rad olika aktiviteter. Det blir bland annat utställning av texter och bilder och barnen kommer läsa några av sina texter högt.

Boken har kommit till genom pilotprojektet ”Det stora mötet”. Där har eleverna på Nydalaskolan fått jobba på ett professionellt sätt med texter och illustrationer till boken under hela hösten 2023.

I samband med boksläppet har Lindängenbiblioteket sett till så att 25 exemplar av boken kommer att finnas tillgängliga för utlån på Malmös bibliotek.

– Jag är så glad att Lindängenbiblioteket kan vara med och sprida barns röster med boksläpp och att boken snart kommer finnas på alla bibliotek är otroligt viktigt. Hur många böcker som är skrivna av barn har vi på våra bibliotek?, säger Sofie Herner, bibliotekarie på Lindängenbiblioteket.

Samtal om barns rätt att bli hörda

Boksläppet följs upp med ett samtal måndagen den 4 mars på kvällen, då Marit Törnqvist och Nicolas Lunabba berättar om projektet, boken, barns rätt att bli hörda, betydelsen av empati och vikten av att ta barns och ungdomars åsikter på allvar.

– Det är en gåva att få ta del av de här barnens berättelser. Att se dem fånga de otäckaste av minnen i färger och klä i ord den kärlek de känner till livet. Jag älskar den här boken. Att den nu kommer att nå läsare över hela Sverige kunde inte göra mig stoltare, säger Nicolas Lunabba.

Boksläpp – Det här glömmer jag aldrig

Lördag 2 mars klockan 10–14

Firande av boksläppet för barnfamiljer. På Lindängenbiblioteket Centrum.

Lyssna på barn: ett samtal om medmänsklighet och barnsyn

Måndag 4 mars klockan 18–20

Marit Törnqvist och Nicolas Lunabba samtalar med Niclas Paulsson om arbetet i projektet. På Lindängenbiblioteket Centrum.

Arrangemangen genomförs med stöd av Region Skåne.

sv