$left
$middle

Veronika Hoffmann på Friisgatan som kommer omvandlas till Eurovision Street i maj

Veronika Hoffmann: Jag vill ta vara på alla positiva krafter som finns i Malmö

När Malmö stad välkomnar Eurovision Song Contest i maj planeras en glittrande folkfest för Malmöbor och besökare. För Veronika Hoffmann, som samordnar hållbarhetsarbetet inför Eurovision-veckan, är den största drivkraften att få visa världen de många initiativ för hållbarhet som finns runt om i Malmö.

”Det är så konkret och verkligt att jobba med Eurovision! Allas ögon riktas mot oss, allt händer samtidigt och vi kommer få se resultaten av det vi gör direkt. Jag vill ta vara på alla positiva krafter som finns här”, säger Veronika Hoffmann.

Malmös styrka är enligt Veronika att det alltid har funnits en stark ”gör det själv”-tradition bland de som bor i staden.

”När jag flyttade till Malmö sommaren 2013 blev jag positivt överraskad över den starka hållbarhetsrörelse som jag snubblade rakt in i. Bland det första jag gjorde var att cykla förbi Slottsträdgården, där jag träffade en grupp kvinnor som odlade tillsammans. Kort därpå hade jag fått en egen odlingslott på åtta kvadratmeter. Det var en fantastisk känsla”, berättar Veronika.

På den tiden kom initiativ för hållbarhet ofta från små, fristående aktörer, menar hon. I dag jobbar vi som organisation mer systematiskt och samverkar med nätverk för hållbara näringar. I sin roll som projektledare för miljö- och klimatprojekt träffar Veronika olika aktörer och nätverk som brinner för att skapa nya, hållbara lösningar i allt från att odla mat till att sy kläder.

För att se till att evenemanget blir så hållbart som möjligt arbetar Malmö stad utifrån en hållbarhetspolicy. Den slår bland annat fast hur material som behövs till evenemangen i Eurovision Village, på Eurovision Street och på Malmö Live ska införskaffas med så låg påverkan på klimat och miljö som möjligt. Dekorationer, teknik, scendelar och andra produkter ska hämtas från våra förråd, lånas eller köpas begagnat. I de fall det är nödvändigt att köpa nytt ska det kunna återanvändas efter att Eurovision-veckan är över.

”Just nu känns området cirkulär ekonomi – alltså ta hand om våra saker och dela mer med varandra – särskilt spännande i Malmö”, säger Veronika Hoffmann. ”Inom vår organisation och våra kommunala bolag satsar vi på att använda resurser smart och främja återbruk. Det kan till exempel handla om att återanvända begagnade möbler och byggnadsmateriel i stället för att slänga och köpa nytt. Så jobbar vi även med Eurovision Song Contest.”

Fakta

Min roll i arbetet med Eurovision: Delprojektledare för området hållbarhet.

Mitt bästa Eurovision-minne: Jag kommer från Tyskland och vi är inte direkt kända för att vinna Eurovision. Men det har hänt två gånger: 1982 och 2010. Ett starkt minne för mig är när Lena vann med Satellite år 2010. Då var jag i 20-års-åldern och bodde i Berlin. Det var Eurovision-yra i hela staden, vi hade ju inte vunnit på 30 år! Jag minns att jag och mina vänner dansade mycket till låten.

sv