$left
$middle

Resurshubb ska göra Malmös näringsliv mer cirkulärt

Nu börjar Resurshubben i Malmö växa fram. Den 1 mars hölls ett digitalt lanseringsevent för Resurshubben, en ny arena för företag, verksamheter och entreprenörer som vill driva omställningen till ett mer cirkulärt Malmö. Syftet med eventet var att få bollen i rullning och få med nyfikna aktörer i utvecklingsarbetet.

Ett 50-tal var med när representanter från Malmö stad och RISE delade med sig av initiala tankar och idéer för resurshubben och vilka aktiviteter deltagarna kan se fram emot under våren. Arbetet med hubben initieras och faciliteras av Malmö stad.

– Med hjälp av resurshubben hoppas vi underlätta samverkan kring de lokala resursflöden som finns i Malmö. En verksamhets restresurser kan bli en värdefull resurs för någon annan. En annan viktig del är att öka den interna resurseffektiviteten hos verksamheter. Ambitionen är att hubben ska växa fram under året tillsammans med intresserade aktörer. Det är behoven hos medverkande aktörer som styr utvecklingen av resurshubben, Malin Norling klimatstrateg på miljöförvaltningen i Malmö stad.

Du har möjlighet att ta del av lanseringseventet i efterhand på resurshubbens webbsida.

En händelserik vår

Den digitala lanseringen den 1 mars markerade startskottet för en vår full med aktiviteter.

Söka extern finansiering för cirkulära satsningar

Den 19 mars bjuds små- och medelstora företag, mikroföretag och idéburen sektor in till en förmiddag med fokus på extern finansiering för cirkulära satsningar. Förmiddagen bjuder på information från finansiärer och stödorganisationer så som Almi, Resource, Swedbank Ägarstiftelse Skåne, Vinnova och Cirkularinvest.

Testa coachning i intern resurseffektivitet

Under april genomför resurshubben ett första test av coachning i intern resurseffektivitet, alltså hur en verksamhet kan minimera behovet av resurser som till exempel material, energi, vatten med mera. Verksamheter som vill medverka i testet kan anmäla sitt intresse till och med den 17 mars.

Kartläggning av resursflöden och workshops om nya möjligheter

Resurshubben har fått kartlagt flöden inom livsmedel, textil och plast. Syftet är att hitta potential för fler cirkulära lösningar och testa matchning av restresurser mellan verksamheter. Biprodukter och avfall från en verksamhet kan bli en värdefull resurs för en annan. Under april hålls workshoppar för att presentera och diskutera resurskartläggning av livsmedel- resp. textilflöden.

Vill du engagera dig i Malmös resurshubb?

Gör en intresseanmälan om du vill veta mer om resurshubben och hur du och din verksamhet kan engagera er.

Fakta

En resurshubb är en arena där företag och andra verksamheter kan utbyta kunskap, utveckla cirkulära affärsmodeller och få coachning i hur verksamheten kan bli mer resurseffektiv.

Konceptet resurshubb är framtaget av RISE Research Institutes of Sweden, med visionen att det ska finnas resurshubbar på många ställen i Sverige. Resurshubben i Malmö blir första gången konceptet testas i en större stad.

sv