$left
$middle

Kommunstyrelsen - aktuella beslut mars

Håll dig uppdaterad om de senaste politiska besluten i din kommun. Varje månad presenterar vi ett urval av de beslut som tas på kommunstyrelsens sammanträde. Genom våra korta och kärnfulla sammanfattningar får du inblick i vad som händer i din kommun. I detta referat lyfter vi Malmös satsningar för barns trygghet och delaktighet, avvecklingen av Malmöandan och att Malmö är värd för Innebandy VM för herrar.

Satsningar för barns trygghet och delaktighet

En av de viktigaste frågorna för Malmö stad är att barn och unga får en bra, trygg och jämlik uppväxt i Malmö. Därför har kommunstyrelsen beslutat att avsätta 15 miljoner kronor för att förbättra tryggheten och främja delaktigheten för barn och unga i socialt utsatta områden. Av dessa går 8,5 miljoner kronor till aktiviteter som redan är igång. Det innefattar aktiviteter såsom språkträning för föräldralediga på öppna förskolor, meningsfulla fritidsaktiviteter under lov och utbildning av unga stadsguider. Resterande 6,5 miljoner kronor kommer att fördelas till ett kommande beslut i kommunstyrelsen som handlar om lokal utveckling. Lokal utveckling är ett begrepp som Malmö stad använder för främjande och hållbara insatser i Malmös geografiska områden.

Malmöandan avvecklas – samverkan med civilsamhället tar nya former

Malmöandan har länge varit ett centrum för samarbete och gemenskap mellan Malmö stad och den ideella sektorn. Målet har varit att stärka det befintliga samarbetet och hitta gemensamma lösningar för att möta Malmös samhällsutmaningar. Grunden har varit att öka demokratin, delaktigheten och jämlikheten i Malmö. Eftersom det finns ett behov av att hitta nya samarbetsformer och tillit inom Malmöandans struktur och ledning, har kommunstyrelsen, efter noggranna överväganden, beslutat att avveckla Malmöandan. Ett bidrag på 250 000 kronor år 2024 beviljas för att stödja avvecklingen av Malmöandan i form av administrativa och personalkostnader. Framöver kommer Malmö stad att utveckla samverkan med civilsamhället för att möta lokala behov och utmaningar.

Malmö värd för Innebandy VM för herrar

Malmö kommer att vara värd för Innebandy VM för herrar år 2024. Kommunstyrelsen har nyligen beslutat att avsätta 3,8 miljoner kronor för att arrangera evenemanget under detta år. Dessa medel är en del av den planerade finansieringen för att täcka kostnaderna för evenemanget. VM i innebandy är klassat som ett megaevenemang och den kommer att äga rum den 7–15 december på Malmö Arena och Baltiska hallen. Att arrangera och locka till sig ett megaevenemang som detta är positivt för Malmö på flera sätt. Det ger internationell uppmärksamhet, vilket kan locka fler besökare till Malmö. Det kan stärka stadens ekonomiska tillväxt genom hotellbokningar, restaurangbesök och shopping. Det kan också öka intresset för sporten och bidra till en förbättrad folkhälsa samt stärka det lokala föreningslivet.

Vill du ta del av politiska beslut?

Alla ärenden för kommunstyrelsens sammanträde finns i medborgarportalen. Här hittar du handlingar, tjänsteskrivelser och protokoll med yrkanden och reservationer. Nästa referat planeras att publiceras den 11 april.

sv