$left
$middle

Internationella dagen för att bekämpa islamofobi

Den 15 mars är det FN:s internationella dag för att bekämpa islamofobi. Rädda Barnen presenterar sitt arbete mot islamofobi och så blir det panelsamtal om att skapa en trygg stad för alla.

"Man hör aldrig bra saker om muslimer i media. Bara om hur vi är terrorister" /Citat ur rapporten Kan vi snacka om islamofobi?

Islamofobi drabbar en stor del av världens befolkning och många malmöbor. I ett samhälle där tonen blir hårdare mot det som tolkas som annorlunda än rådande norm, drabbas barn alltid hårdast.

Fredagen den 15 mars klockan 16.30-18.30 anordnar Malmö stad tillsammans med Rädda Barnen och Rädda Barnens Ungdomsförbund (RBUF) en sammankomst på Stadsbiblioteket med fokus på barn och unga. Programmet består av presentationer och panelsamtal om tre rapporter:

  • "Kan vi snacka om islamofobi?"
  • "Vuxna – vad gör dom? Barns röster om rasism i skolan"
  • "Prata om rasism – en vägledning för vuxna".

Dagen avslutas med en gemensam måltid där de som vill har möjlighet att fortsätta samtala och bryta fastan tillsammans.

Presentation av rapporter

Georg Beniaminov, vice ordförande RBUF, presenterar "Kan vi snacka om islamofobi?"

Fatme Audi, regional rådgivare Rädda Barnen, presenterar "Vuxna vad gör dom? Barns röster om rasism i skolan" och "Prata om rasism – en vägledning för vuxna".

Panelsamtal

Presentationerna följs upp av ett panelsamtal där rapporterna diskuteras – med fokus på att skapa en trygg stad. Moderator för samtalet är Fatme Audi, regional rådgivare på Rädda Barnen.

Paneldeltagare:

  • Aamina Nur, projektledare Rädda Barnen Malmö
  • Amanj Aziz, Rädda Barnen, grundare och redaktör för INSAN
  • Gustavo Nazar, utvecklingssamordnare Malmö stad, Normer och värden och Grundskolefotboll mot rasismer
  • Alejandra Pizarro Correa, Malmö stad, Hassela Malmö
  • Naima Abdiwahab, ordförande RBUF Malmö

Dagen arrangeras av kulturförvaltningen i samverkan med Rädda Barnen.

Om 15 mars – Internationella dagen för att bekämpa islamofobi

FN valde datumet 15 mars som minnesdag för att bekämpa islamofobi eftersom dagen sammanfaller med årsdagen för terrordådet mot en moské i Christchurch, Nya Zeeland 2019. En skytt öppnade då eld inne i två moskéer och dödade 51 människor och skadade ytterligare 40.

FN:s generalförsamling betonar att terrorism och våldsbejakande extremism inte kan eller bör förknippas med någon religion, nationalitet, eller etnisk grupp och efterlyser en kultur av tolerans och fred, baserad på respekt för mänskliga rättigheter och för mångfalden av religioner och tro.

sv