$left
$middle

Foto: Eric Jeppsson / Malmö museum.

Utställning om barns rättigheter på Malmö museum

Den 14 mars 2023 öppnar Barn har också rättigheter, en utställning som vill sprida kunskap om barnkonventionen. Malmöfotografier och skolplanscher visar på viktiga genombrott för barnens rättigheter i samhället

År 2020 blev FN:s barnkonvention svensk lag. Lagen innehåller en lång rad regler om barns rättigheter. Vi vuxna är skyldiga att se till att barnens behov och rättigheter uppfylls. Det krävs kloka och modiga människor som vågar stå upp för lika rättigheter i takt med att våra samhällen förändras. Arbetet för barnets mänskliga rättigheter tar aldrig slut.

–Vi är stolta över att visa den här utställningen i samarbete med Forum för levande historia. Den lyfter barns rättigheter, både utifrån barns vardag idag och ur ett historiskt perspektiv genom museets rika fotosamling , säger Ingrid Fransson, chef för utbud och värdskap på Malmö museum.

Om utställningen

Utställningen består av två delar:

Malmöfotografier med barnen i centrum

Malmö museum har letat i sitt rika fotoarkiv och plockat fram fotografier som har barnen i centrum. De berättar barnens lekar, skolgång och fritid, om fattigdom och viktiga genombrott för barnens rättigheter i samhället. Många välkända malmöfotografer är representerade, däribland Victor Roikjer, Otto Ohm och Åke Hedström.

Dessutom visas en serie skolplanscher från 1940-talet på temat hälsovård illustrerade av konstnären Eva Billow.

Barnkonventionen

Den andra delen är producerad av Forum för levande historia och handlar om barnkonventionens uppkomst och historia fram till idag då den är lag i Sverige. I utställningen ställs frågor om konventionens innehåll, om hur barnets rättigheter ska bli verklighet på olika områden, och om barnet själv kan påverka att barnkonventionen efterlevs.

Barn har också rättigheter är utvecklad tillsammans med barn 9-13 år och vill stärka barns kännedom om sina rättigheter utifrån ett personligt och historiskt perspektiv.

–Med den här utställningen vill vi sprida kunskap om barnkonventionen och öka medvetenheten bland barn och unga om deras rättigheter. I förlängningen även öka deras inflytande i samhället och i frågor som angår dem. Att Malmö är första turnéort för vår utställning är särskilt glädjande då Malmö stad värdesätter barns rättigheter och arbetar systematiskt med utgångspunkt just ur barnkonventionen, säger Magdalena Smidova på Forum för levande historia.

sv