$left
$middle

Högsta deltagandet någonsin i årets skolval

I veckan får alla som ska börja förskoleklass eller årskurs 7 besked om sin skolplacering i Malmö. Deltagandet i Söka skola 2024 har varit rekordstort och den stora majoriteten får också en av sina önskade skolplatser.

Varje år måste barn och elever i Malmö som börjar förskoleklass eller högstadiet, där skolan inte redan har ett högstadium, välja skola. Årets Söka skola pågick mellan den 10 januari- 31 januari och 5 982 personer bjöds in för att ansöka om skolplats.

Totalt deltog 96 procent i förskoleklass och 98 procent inför årskurs 7, att jämföra med 92 procent respektive 95 procent under 2023. Med deltagande avses att man antingen ansökt, eller meddelat att man avstår, en plats.

Då deltagandet har ökat får en något lägre andel önskad skola i jämförelse med tidigare år, men den absoluta majoriteten får ett av sina önskemål. Hela 96 procent av de som ansökt får en önskad plats i förskoleklass och motsvarande siffra är 93 procent i årskurs 7.

Framgångsrikt kommunikationsarbete

I arbetet med Söka skola har grundskoleförvaltningen använt sig av en rad olika informationskanaler för att nå vårdnadshavare i nära samarbete med personal på förskolor och skolor.

Nytt för i år är att Infomentor och Tempus, som är skolornas och förskolornas egna informationsverktyg för att kommunicera med föräldrar, har använts.

– Vi är oerhört glada och stolta över årets höga deltagande. Vi har aldrig tidigare lyckats nå så många vårdnadshavare, vilket är ett kvitto på att de informations- och kommunikationsinsatser som vi strategiskt har valt att arbeta med har gett ett gott resultat, säger Emmelie Dahlroth, enhetschef för skolplaceringsenheten.

Placeringsbesked och skolbyte
Placeringsbeskeden publiceras i e-tjänsten Mitt Skolval. Den som inte är nöjd med sin skolplacering har möjlighet att ansöka om skolbyte mellan den 21 mars och 11 april, via samma e-tjänst.

sv