$left
$middle

En specialtillverkad eldriven lastcykel för livsmeddelstransporter. Foto: Malmö stad

Malmö satsar på hållbar livsmedelstransport med lastcykel

För att möta växande miljöutmaningar och förbättra stadsmiljön, tar Malmö stad ett innovativt steg genom att testa eldriven lastcykel för livsmedelstransporter. Denna satsning siktar på att minska klimatpåverkan och skapa en säkrare stadsmiljö, särskilt runt skolområden.

Malmö växer och med det ökar behovet av hållbara transporter. Som ett led i detta har Malmö stad precis startat ett innovativt pilotprojekt för att utforska fördelarna med eldrivna lastcyklar för livsmedelsleveranser.

– Det här är mer än bara ett transportprojekt; det är en del av vår vision för en hållbar och mer inkluderande stad. Genom projektet tar vi ett stort kliv framåt i att omforma vår stadsmiljö till att bli mer miljömedveten och tillgänglig för alla, säger Alexander Hjertsted, projekledare på fastighets- och gatukontoret.

Det nya pilotprojektet med eldrivna lastcyklar ska utforska fördelarna med transportmedel specifikt för livsmedelsleveranser. Med start denna vecka, kommer den första eldrivna lastcykeln att leverera livsmedel till olika kommunala verksamheter såsom kök och skolor, med syftet att testa och utvärdera logistiken kring säkra och hållbara livsmedelstransporter.

– En stor utmaning i projektets genomförande har varit komplexiteten i att transportera livsmedel som kräver korrekt hantering och en konstant kylkedja. Men genom ny teknik och innovativa samarbeten har vi nu en eldriven lastcykel utrustad med avancerad kylteknik som klarar av att hålla livsmedel kalla i upp till fem timmar, berättar Alexander Hjertstedt.

Tekniken bakom de eldrivna lastcyklarna har utvecklats i samarbete mellan logistikföretag, transportörer och andra teknikexperter.

sv