$left
$middle

Lowe Kjellqvist Forsén, Tim Tahine och Lykke Barrajón Oehm hade roligt tillsammans. 

Färgexplosion av spillmaterial när elever ramade in Eurovision

Vad kan man skapa av återvunnet tyg från en strumpfabrik, bortgallrade tennisbollar från en paddelhall och strimlade mattor från Malmömässan? Det var den kreativa utmaningen som stod i centrum när skolelever fick i uppgift att dekorera tre enorma fotoramar som ska pryda staden under Eurovision Song Contest.

Det är en gråmulen förmiddag i Malmö, men inne på Kretseum i Hyllie lyser färgerna starkt i gult, rosa och orange. På labbet, intill det stora vattentornet, har klass 6b från Österportskolan tagit plats på bänkar och pallar runt två stora träbord för att ta sig an dagens uppgift. Tillsammans ska de dekorera en gigantisk ram i metall som inte bara ska vara materialmässigt hållbar – den ska även hålla i alla väder. Men de får varken använda tejp eller lim, bara buntband.

– Idag har vi valt spillmaterial i färger som är aktuella för Eurovision. Vi vill förmedla återbrukstanken till barnen och hur de kan ta tillvara på det som annars skulle kastas. Men framförallt så är det en samarbetsövning, säger verksamhetsledare Maria Meissner Berg.

En av tre fotoramar som kommer att ses i Malmö under Eurovision.

En av tre fotoramar som kommer att ses i Malmö under Eurovision.

Tillsammans med kollegan Carin Hernqvist arbetar hon på VA Syds upplevelsecenter med kreativt skapande och innovativa experiment för att lära barn om hur vatten, avfall och energi hanteras i en hållbar stad. För verksamheten står FN:s globala mål i centrum och dagens övning fokuserar främst på mål nummer 12 - hållbar konsumtion och produktion.

– Det passar väldigt bra in med det vi jobbar med just nu. Vi har haft hållbar utveckling som SO/NO-tema i årskurs 6 och det här besöket blir en bra avslutning på det arbetet. Det är en kul grej att göra och viktigt att barnen får känna sig delaktiga i det som händer i staden, säger klasslärare Sofie Horning.

Ayse-Semra Narman knöt rosa rosetter.

Ayse-Semra Narman knöt rosa rosetter.

Spillmaterial från lokala företag

Designföretaget Pow Studio, som nyligen prisades på Malmö näringslivsgala inom kreativa näringar, är ett av företagen som bidragit med spillmaterial till dagens workshop. Nu sitter Tim Tahine, 12 år, och klipper i det tunna plastmaterialet som blivit över när örhängen producerats. Han är glad att slippa skolarbetet och förberedelserna inför de nationella proven för en stund.

– Det är kul att vara här och att vi får vara kreativa. Jag bor i Hyllie och längtar till Eurovision när det kommer många besökare. Det är roligt med mycket folk, säger han.

Även Ayse-Semra Narman, 13 år, tycker det är kul att få pyssla och är glad att just hennes klass fått möjligheten att delta i utsmyckningen.

– Det är roligt att vi är en av tre klasser som fått en plats, det är inte alltid som det är Eurovision i Malmö. Jag tycker det är bra att det kommer många människor från andra länder som lär känna Malmö och som gör att Malmö får uppmärksamhet, säger hon.

Leo Eklund inspirerades av närmiljön och skapade ett eget vattentorn. 

Leo Eklund inspirerades av närmiljön och skapade ett eget vattentorn.

Informationshubbar under festivalen
De tre fotoramarna kommer att placeras vid informationshubbar runtom i staden under Eurovision, som certifierats som ett hållbart evenemang. Här kan besökare och Malmöbor ta bilder på sig själva. Tre klasser på Österportskolan, Möllevångsskolan och Hyllievångskolan har tillfrågats att delta i projektet då ramarna kommer att placeras i deras närområde.

sv