$left
$middle

My Johannessen och Filippa Nielsen arrangerar glittermarknaden den 5 maj.

Glittermarknad sätter hållbart mode i fokus under Eurovision

Den 5 maj fylls Eurovision Village av en färgsprakande glittermarknad med loppis och Malmödesignade kläder för alla åldrar. Nu avslöjar arrangörerna mer om vad marknaden kommer bjuda på.

Malmö stad är initiativtagare till glittermarknaden, som kommer vara öppen för alla och ha gratis inträde. Arrangerar gör My Johannessen. Louise Åkesson och Filippa Nielsen, som driver det cirkulära modekollektivet FAB Collective.

”Det blir ett evenemang för alla att komma och boosta sig själv med glitter, paljetter och färg. Gör dig redo för Eurovision, helt enkelt”, säger My Johannessen, grundare av FAB Collective.

My öppnade sin första butik för second hand-plagg i Helsingborg 2018, då med fokus på barnkläder. När Filippa Nielsen kom in i bilden ett par år senare började butiken utöka med allt mer kläder och accessoarer även för vuxna, och idag finns två FAB Studio-butiker i Helsingborg och en nyöppnad filial på Davidshalls torg i Malmö. Dessutom ordnar de regelbundet evenemang med fokus på second hand och hållbar design.

Den röda tråden i verksamheten har hela tiden varit en passion för att ta hand om kläder som redan finns, och visa att det kan bli minst lika snyggt som att köpa något nytt: ”Vi tror inte på nyproduktion”, som My Johannessen själv uttrycker det.

”Att köpa second hand och hållbar design är den enda vägen framåt. Ska vi kunna leva i en schysst och härlig värld i framtiden så behöver alla göra det de kan för att ställa om. Vi vill också bidra, på vårt sätt”, förklarar hon.

Loppis, lokal design och DIY med jeans

Glittermarknaden kommer både ha en avdelning med loppis för barn och vuxna och lokala designers som kommer sälja kläder och accessoarer tillverkade i Malmö. Dessutom kommer besökare kunna ta med egna plagg och uppdatera dem med hjälp av textilpennor, applikationer och paljetter ihop med kreatörer på plats.

Skapandet får ett särskilt fokus på jeans, avslöjar Filippa Nielsen. Hon vill inspirera besökarna och visa att jeanstyg funkar även till fest.

”Jeans är den största miljöboven inom mode, så att återanvända jeansmaterial är en av de viktigaste grejerna vi kan göra. Vi kommer visa upp olika saker som man kan göra av sina jeans som kanske blivit för små eller känns omoderna, det blir både användbart och kul”, säger hon.

Målet är att inspirera till hållbart mode

Varje Malmöbo köper i genomsnitt 14 kilo nyproducerad textil per år och slänger runt 8 kilo i restavfallet. Det är en av anledningarna till att Malmö stad valt att satsa på en programpunkt om hållbart mode.

"Vi hoppas att evenemanget ska inspirera ännu fler att vilja agera mer cirkulärt och hållbart när det kommer till sina klädval. Det finns så många bra initiativ och möjligheter här i Malmö ”, säger Emma Börjesson, projektledare inom cirkulär ekonomi på Malmö stad.

Även FAB Collective har den hållbar omställningen som drivkraft.
”Vi vill ta det här tillfället i akt att uppmärksamma kläders påverkan på miljön och vad man kan tänka på för att minska den. Samtidigt kommer det också bli festlig stämning, hög energi och massa kul som händer på scen”, säger My Johannessen.

Glittermarknad i Eurovision Village

Var: Moriska paviljongen i Folkets Park.

När: 5 maj klockan 11.00 – 15.00.

Vad: Glittermarknaden är en del av Malmö stads öppna program runt Eurovision Song Contest.

sv