$left
$middle

Annika och Martina är sorteringsanläggningsexperter och jobbar på Stadsbiblioteket.

Boksorteringen byggs ut för framtida bibliotek

Över 3000 böcker passerar genom sorteringsanläggningen på Stadsbiblioteket varje dag. Nu byggs sorteringsanläggningen ut för att möta behoven av framtida bibliotek.

Sorteringsanläggningen på Stadsbiblioteket fascinerar många besökare som gärna vill följa bokens väg – från det att den läggs i återlämningsautomaten, skannas av och åker i väg på bandet till att den försvinner ut i sorteringen.

Efter vägen genom sorteringsanläggningen kan en bok i dagsläget hamna i 72 olika bokvagnar. Det kan exempelvis vara en vagn som ska vidare till något av Malmös tolv andra folkbibliotek eller till olika avdelningar på Stadsbiblioteket.

Bygger ut för att möta behov

Nu är det dags att bygga ut sorteringen för att rusta för framtida behov.

– Sorteringsanläggningen är hjärtat i vårt medieflöde och hjälper oss att se till att våra medier rör sig på ett effektivt och bra sätt för att komma Malmöborna till del i hela Malmö. Nu när vi bygger ut vår sorteringsanläggning säkrar vi ett ökat medieflöde och vi tar också höjd för de nya bibliotek vi kommer att öppna här i Malmö de närmaste åren, säger Sofia Murray, sektionschef på Stadsbiblioteket.

Malmö har under senare år öppnat flera nya bibliotek – Stadsarkivets bibliotek (2014), Masten 2 i Västra hamnen (2016) och Dawit Isaak-biblioteket (2020). Dessutom nyinvigdes ett dubbelt så stort bibliotek i Rosengård 2023 och Lindängen byggdes ut med lokalen Motetten. Och ytterligare ett bibliotek öppnar i Hyllie 2024/2025. Att Malmö satsar på biblioteken gör att man nu behöver bygga ut sorteringen.

Stadsbiblioteket stänger en halvdag

Utbyggnaden av sorteringsanläggningen startar tisdag 9 april. Förhoppningsvis är allt klart och fullt fungerande igen fredag 12 april. För att kunna slutföra arbetet kommer biblioteket att vara stängt under förmiddagen fredagen den 12 april och öppna först klockan 13.00.

Som besökare finns det flera sätt man kan underlätta för biblioteket under utbyggnaden.

– Ja, det är stor hjälp för oss om besökare inte reserverar tillgängliga böcker utan själva hämtar dem på hyllorna den här veckan, säger Sofia Murray. Vi blir också glada om man inte lämnar tillbaka böcker som man inte måste under dessa dagar.

Bra att veta om utbyggnaden

Utbyggnaden av sorteringsanläggningen på Stadsbiblioteket pågår 9–12 april. Detta är bra för dig som besökare att tänka på under veckan:

  • Biblioteket är stängt morgon/förmiddag fredag 12 april och öppnar klockan 13.00.
  • Lämna bara böcker om du verkligen måste.
  • Reservera inte böcker, hämta gärna själv på bokhylla i biblioteket istället.
  • Inga reserverade böcker och medier ställs ut på Stadsbiblioteket 9–10 april.
sv