$left
$middle

Attila Juhasz: ”Många som vill göra sina egna tolkningar av Eurovision”

Conchita Wurst och Jay Smith – eller allsång, gissa destinationer och dansa längs Eurovision Street. När programmet för Malmös olika scener under Eurovisionveckan nu är klart finns alla möjligheter att sätta ihop sin egen line-up. Precis som det ska vara, säger Attila Juhasz, som varit med att sätta ihop programmet.

Den som länge längtat efter att få dansa till Haddaways superhit “What is love?” har tur. Det har i dagarna blivit klart att Eurodiscoartisten kliver upp på Euphoria Stage på finaldagen. Det berättar Attila Juhasz, en av dem som jobbat med att sätta ihop det digra programmet under Eurovision-veckan. Målet har hela tiden varit att det ska finnas något för alla på stadens olika scener.

– Och det finns verkligen något för alla! Från att prova på käpphäst till att dansa loss till Conchita Wurst, och allt däremellan. Vi kommer både att ha lokala akter som framför sina Eurovision-tolkningar, nationella och internationella akter och så blir det såklart många ABBA-hyllningar. Jag tror att vi har ungefär 130 programpunkter nu, säger Attila.

Attila Juhasz är delprojektledare för aktivering av stadsrummet under Eurovisionveckan, och för hans del har stort fokus legat på programmet för värdskapet. Han och ett tiotal kollegor har de senaste månaderna lagt pusslet för vad som sker på de olika scenerna i Eurovision Villgage, det vill säga Euphoria Stage, Tattoo Stage och Dancing Queen Stage. Men även till mindre spelplatser längs Eurovision Street samt kring Malmö Live och Malmö C.

Attila har själv jobbat med större arrangemang och musikfestivaler i många år, något som han beskriver som både roligt och viktigt för att föra människor samman. De övriga i teamet kommer från andra bakgrunder och tillsammans har det haft ett stort nätverk att använda sig av för att hitta ett bra anslag och få ihop ett så brett program som möjligt.

Är det något ni är extra nöjda med?

– Vi är glada över att vi har hittat så många som vill göra sina egna tolkningar av Eurovision. Inte bara tolkningar av låtar, utan även dans och quiz. Det finns ett stort engagemang bland många aktörer.

Största utmaningen då?

– Tiden helt klart! Att på tre månader skapa ett brett program för stadens scener, och det tycker jag vi har lyckats med.

Allt sker inte på scenerna. För några av dem som inte har möjlighet att ta sig in till stan kommer musiken till dem i stället. Bland annat åker två musiker runt till olika seniorboenden och framför schlagerlåtar. Dessutom kommer allaktivitetshus att arrangera utflykter till Eurovision Village för barn och unga.

Hur tycker du nu att man ska planera veckan – detaljerat minutschema eller bara dra in till stan och låta slumpen avgöra?

– Mitt tips skulle vara att försöka ha koll på de stora akterna och ha dem som riktmärken, som till exempel “An evening with ... ABBA’s finest”, Robin S och Eurovision Village Drag Night. Låt sedan känslan få styra. Sedan får man ju inte missa vår Eurovision-variant av ”På spåret”, säger Attila.

Vad ska du själv gå på?

– Det blir definitivt Kif-kif på fredag och karaoke på lördag på Eurovision Street. Jag vill också hinna med Malena Ernman som kliver upp på scen tillsammans med Malmö Magical Gospelgroup. Det blir maffigt! Jag är också nyfiken på allt som sker på Tattoo Stage, som är platsen för de smalare och mer lokala akterna, men med rötter i hela världen. Det finns så mycket man aldrig kommer att hinna med.

FAKTA: Attila Juhasz

Min roll i arbetet med Eurovision: Delprojektledare för aktivering av stadsrummet.

Detta gör jag annars: Enhetschef på arrangemangsenheten på kulturförvaltningen.

 

sv